Trump želi zakonom dopustiti poslodavcima otpuštanje homoseksualnih osoba

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKO ministarstvo pravosuđa pojavilo se na saveznom sudu te izjavilo da bi poslodavcima trebalo omogućiti otpuštanje radnika koji su homoseksualci, piše Vice News.
 
Instruktor padobranstva Donald Zarda tužio je tvrtku Altitude Express te naveo da su ga prije sedam godina otpustili zbog njegove seksualne orijentacije. Suci prizivnog suda u New Yorku sada moraju odlučiti da li Zakon o građanskim pravima iz 1964. godine, koji brani spolnu diskriminaciju, također brani diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.
 
Dvije vladine agencije na suprotnim stranama
 
Odvjetnik ministarstva pravosuđa Hashim Mooppan izjavio je: "Poslodavci imaju pravo razmatrati spolno ponašanje zaposlenika izvan radnog vremena. Postoji razlika između spola i seksualne orijentacije".
 
Međutim, druga vladina agencija također se pojavila na sudu kako bi iskazala oprečno mišljenje. Komisija za jednakost pri zapošljavanju izjavila je da Zakon o građanskim pravima štiti homoseksualne zaposlenike. Sutkinja Rosemary Pooler je izjavila da je "malo zbunjujuće što su dvije vladine agencije na suprotnim stranama".
 
"Poslodavci imaju pravo otpuštati radnike zbog ponašanja kao što je promiskuitet"
 
Mooppan nije želio odgovoriti na pitanje da li se ministarstvo konzultiralo sa svojim odjelom za diskriminaciju. Kada ga je sudac Gerard Lynch upitao je li u redu diskriminirati ljude prema spolu, odgovorio je: "Postoje stvarne, fizičke razlike između muškaraca i žena", piše portal Law. Dodao je da poslodavci također imaju pravo otpustiti radnike zbog ponašanja izvan radnog mjesta, kao što je promiskuitet.
 
Slučaj bi uskoro mogao završiti na Vrhovnom sudu. Zarda je umro nakon podizanja optužnice, ali njegov partner Bill Moore i sestra Melissa nastavili su borbu. Drugi američki prizivni sud u travnju je odlučio da Zakon o građanskim pravima štiti građane protiv diskriminacije na temelju spolne orijentacije.

Pročitajte više