Trumpov državni tužitelj: Treba nam netko tko će vjerno slijediti pravila

Foto. Hina

JAMES Comey navodno je saznao za otkaz tijekom govora pred skupinom službenika FBI-a u Los Angelesu, kojima se obraćao kada se na televiziji pojavila šokantna vijest, pišu svjetski mediji.

U isto vrijeme je bivši tjelesni čuvar Donalda Trumpa Keith Schiller, koji je sada direktor operacija Ovalnog ureda, osobno dostavio otkazno pismo za Comeyja u sjedište FBI-a u Washington.

Odmah odlučio vratiti se u Washington

U pismu stoji da otkaz stupa na snagu odmah jer Comey više nije sposoban učinkovito voditi FBI. Jedan od službenika izjavio je da je Comey bio "vrlo iznenađen i uhvaćen potpuno nespreman" na ovu vijest te odmah odlučio vratiti se u Washington.

New York Times piše da je Comey prvo pomislio da se radi o šali, ali zatim je primio službenu obavijest predsjednika o otkazu.

Sessions: "Treba nam netko tko će vjerno slijediti pravila"

Glavni državni tužitelj Jeff Sessions, koji se morao isključiti iz istrage o Trumpovoj vezi s Rusijom, u pismu predsjedniku je naveo da "FBI treba novi početak s novim vodstvom".

"Direktor FBI-a mora biti netko tko vjerno slijedi pravila i principe Ministarstva pravosuđa i tko predstavlja uzor našim službenicima", napisao je Sessions.

Schumer: "Treba nam neustrašivi i nezavisni tužitelj"

Senator Chuck Schumer izrazio je potrebu za nezavisnom istragom i posebnim nezavisnim tužiteljem u ovom slučaju: "Američki narod mora vjerovati da će se ovako ozbiljna istraga provesti objektivno, bez trunke pristranosti", rekao je Schumer.

"Jedini način da Amerikanci u to povjeruju jest da na čelo istrage postavimo neustrašivog, nezavisnog tužitelja", smatra Schumer.

Pročitajte više