Trumpov savjetnik namjerava upozoriti Bjelorusiju na rusku prijetnju

Foto: EPA

AMERIČKI savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton danas je rekao da planira iskoristiti put u Bjelorusiju kako bi upozorio njezina čelnika, predsjednika Aleksandra Lukašenka, na sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Rusija.

Bolton će biti najviši američki dužnosnik u razdoblju od više godina koji će posjetiti Bjelorusiju. To se događa u vrijeme dok se Moskva i Minsk kreću u smjeru čvršće integracije svojih zemalja kao dijela projekta saveza država, a koji povećava bojazni od tihe ruske aneksije.

Rusija vidi Bjelorusiju kao tampon zonu između svoje zapadne granice i Europe u vrijeme kad su veze sa Zapadom ponovno na niskoj razini kao u doba hladnog rata, no niječe da se bilo što nepovoljno događa s njihovim projektom državne unije te je rekao da je Bjelorusija blizak i vrijedan saveznik.

Boltonove izjave u Moldaviji

Obraćajući se danas novinarima u Moldaviji, Bolton je rekao:  " ...mislimo da je, u svjetlu onoga što smo čuli od Moskve, važno otići u Bjelorusiju i razgovarati o njezinoj suverenosti i teritorijalnom integritetu".

Bolton je to rekao u Kišinjevu nakon razgovora s premijerkom Maiom Sandu koja je na vlast došla u lipnju i rekla da želi osloboditi Moldaviju od oligarhijskog sustava koji zemlju prati otkako je 1991. stekla neovisnost od Moskve. 

"U ime američke vlade mogu reći da Vama i novoj vladi želimo sve najbolje u Vašoj antikorupcijskoj kampanji, što je iznimno važno za potencijalne američke ulagače...", rekao je Bolton.

Moldavija, smještena između Rumunjske i Ukrajine, jedna je od najsiromašnijih zemalja u Europi.

Bivša sovjetska republika u kojoj živi 3,5 milijuna ljudi dugo je bila na prvoj crti geopolitičkog suparništva između Europske unije i Rusije.

Pročitajte više