Tuberkuloza u splitskom Vodovodu: Kod jednog radnika potvrđena bolest, trojica pod sumnjom

Foto: Index

NEUGODAN šok na sistematskom pregledu radnika Tehničke službe splitskog Vodovoda i kanalizacije. Kod jednog radnika otkrivena je tuberkuloza. Kako u pogonu na Kopilici radi više od stotinu zaposlenika, direktor Drago Davidović organizirao je da se i ostali radnici testiraju. Pregled nije bio obavezan, pristupili su oni koji su htjeli. Kod još trojice radnika utvrđena je sumnja na bolest te su upućeni pulmologu.

"U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije provodi se znanstveni nadzor kontakata oboljelog radnika iz poslovne zgrade u Kopilici. Nadzor je u tijeku te se neki radnici, sukladno nalazima, upućuju na daljnju obradu kod pulmologa. Za sada su pod sumnjom nad tuberkulozu pod nadzorom pulmologa još trojica djelatnika", potvrdili su nam u Vodovodu.

"Nema panike, tuberkuloza se ne širi vodom"

Ističu kako se tuberkuloza ne širi vodom, tvrde kako nema opasnosti od prijenosa bolesti konzumacijom vode.

"Tuberkuloza je bolest uzrokovana bakterijom koja se prenosi respiratornim putem, prvenstveno kašljem oboljele osobe. Za liječenje tuberkuloze postoje vrlo učinkoviti lijekovi kojim se liječi i oboljeli radnik. Vodovod i kanalizacija i Nastavni zavod za javno zdravstvo nastavljaju s mjerama suzbijanja širenja ove bolesti i zaštite zdravlja radnika ViK-a", navodi se u zajedničkom priopćenju Vodovoda i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. 

"Nema razloga za paniku. Poduzeli smo sve mjere u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo. Građani Splita i okolice mogu biti mirni i slobodno konzumirati vodu", kazao nam je direktor Vodovoda Drago Davidović.

Pročitajte više