Tuđmanov tjelohranitelj uzurpirao i dvoranu. Grad: Borimo se s njim već 10 godina

Foto: Screenshot Index

NA ZAGREBAČKOM hipodromu se mjesecima odvija svojevrsni rat. S jedne strane su veći dio korisnika Hipodroma i Grad Zagreb, a s druge nekolicina korisnika, među kojima se posebno ističe Enimark Ponjević, bivši tjelohranitelj Franje Tuđmana i Bože Petrova. 

No cijeli kaos traje puno duže, a izgleda kako nije uzurpiran samo Hipodrom. Grad Zagreb je vlasnik objekta od 450 kvadrata u zagrebačkom Trnju na Vrbiku. Indexov izvor tvrdi kako veći dio objekta, koji uključuje i sportsku dvoranu, uzurpira Enimark Ponjević koji je ilegalno prisvojio dvoranu i prostorije koje se nalaze oko nje. 

Bezvlašće na Vrbiku

Kompleks oko kojeg se danas vode pravne bitke šezdesetih godina izgradili su građani u sklopu tadašnje Mjesne zajednice Poljane. Devedesetih godina jedan dio je prenamijenjen za ambulantu, a drugi za društvene, sportske i kulturne djelatnosti. Dvoranu na Vrbiku obilježili su legendarni rock koncerti i veliki stolnotenisački mečevi, a danas je, kaže izvor, zapušteno svratište koje je prisvojio Ponjević.

Prema tvrdnjama izvora ambulanta je devedesetih iseljena i nju su ilegalno uzurpirali privatni korisnici i političke stranke. No kaže nam kako je prije deset godina Grad Zagreb preuzeo taj dio objekta u kojem se danas nalaze tri mjesna odbora. 

Veći dio, koji je prisvojio Ponjević, Grad Zagreb pokušava vratiti sudskim putem još od 2014. godine. Uz Hipodrom, radi se o sportskoj dvorani, jednom prostoru u prizemlju zgrade od 150 kvadrata i 73 kvadrata podruma. Plus još jedan dodatan prostor u prizemlju od 116 kvadrata gdje je smještena privatna zaštitarska tvrtka General Security d.o.o.

Grad već 10 godina pokušava vratiti posjed 

Što se sve ove godine događa s prostorom u vlasništvu Grada Zagreba, Index je pitao Kristinu Singer, zamjenicu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Proces vraćanja posjeda Gradska uprava je pokrenula još 2014. godine. Skoro jedno desetljeće vode se pravne bitke u kojima su se mijenjali subjekti, ali kaže kako bi ih uvijek u konačnici povezali s Ponjevićem. 

U kompleksu koji je smješten na 450 četvornih metara, Grad Zagreb već godinama pravnim putem pokušava vratiti čak tri posjeda na istoj adresi. Uz Hipodrom radi se o dvorani za stolni tenis u kojoj je boksački klub Trnje kojem je dopredsjednik Enimark Ponjević, a u drugom dijelu nalazi se zaštitarska tvrtka General Security d.o.o. čiji je član uprave opet Ponjević.

Foto: Index 

Singer: Prijetili su i nisu nam dopustili ući na posjed

Problemi s boksačkim klubom Trnje započeli su 2018. godine. Singer kaže kako nisu evidentirani u boksačkom savezu Grada Zagreba te da tako ne dobivaju sredstva kroz program javnih potreba. Također, tvrdi kako Gradu ne plaćaju najam i da se tu nalaze ilegalno. 

„Oni samo imaju svoj klub koji djeluje na tržištu. Ponjević je jedan od dopredsjednika kluba, iako se prema sudskom registru vidi da mu je istekao mandat, tako da je i sama pravna osobnost tog kluba upitna”, smatra Singer koja je otkrila koliko su puta pokušali vratiti posjed. 

„2018. godine smo imali pokušaj ispražnjenja, tada je bila donesena odluka o ovrsi. Zatim smo 2020. imali tužbu za smetanje posjeda. 2021. godine je izvršena primopredaja prostora, ali bez ispražnjenja stvari. Tehnički je predao prostor u posjed. 

Kada smo došli i pokušali ući na posjed, nisu nam dozvolili. Tvrtku koja je bila angažirana iznijeti njihove stvari spriječili su u obavljanju zadatka. Prijetili su im i naposljetku su ih potjerali”, ispričala je. 

Nakon tog sukoba su poslali dopis zagrebačkoj policijskoj upravi, no kaže kako je tu problem bio što oni formalno nisu u posjedu na Vrbiku i zbog toga su se, kaže, našli u pat-poziciji. „Već dvije godine imamo nekoga tko se tamo nalazi bez ikakvog pravnog temelja i ne možemo fizički ući u taj prostor.”

Foto: Index 

"Kad dobijemo presudu da se posjed treba vratiti, on tvrtku ugasi i osnuje novu"

Osim boksačkog kluba na istoj adresi je i zaštitarska tvrtka za koju je u tijeku sudski postupak te nam zamjenica pročelnika Singer nije mogla otkrivati previše detalja. Na taj prostor imenovani je registrirao veliki broj svojih tvrtki poput Elitvoxa, General Securityja, Guardiana i Galopskog kluba Avaloin. 

„Općinski građanski sud u Zagrebu je pokrenuo ovršni postupak radi ispražnjenja i predaje u posjed tih prostora, nakon toga je postupak obustavljen jer je ta tvrtka izbrisana iz sudskog registra. Ponovno se nakon toga osnovala druga tvrtka Miziban na istom prostoru. 

Kad dobijemo sudsku presudu da se posjed treba vratiti, on je ugasi i osnuje novu. I mi to pokušavamo riješiti pravnim putem, ali to su stvari gdje se ne možemo boriti jer idemo sve ispočetka i cijeli sudski postupak ide ispočetka protiv nove tvrtke. Dok mi sudskim postupkom dođemo do odluke, on će tu tvrtku jednostavno ugasiti i osnovati novu na istoj adresi.”

Na pitanje kako je Enimark Ponjević prisvojio gradski prostor i ilegalno se tamo nalazi, zamjenica pročelnika Singer kaže kako nemaju ta saznanja jer je prije predaje taj prostor bio u posjedu Industrogradnje. 

„To je sportski objekt koji bismo mi trebali koristiti u okviru programa javnih potreba. Tamo bi trebao biti namijenjen sport svim građanima. Mi nemamo pristup tom objektu, ne možemo ni ulagati. Krov prokišnjava, parket se podigao. Imamo veliki problem što imamo imovinu u gradskom vlasništvu kojom ne možemo upravljati. Zbog toga što jednostavno nikakvim putem ne uspijevamo iseliti bespravno useljenu pravnu osobu.”

Bez suradnje teško će do rješenja 

Nada se da će pitanje Hipodroma uskoro uspjeti riješiti. 

„Kolege su uspjeli dobiti većinu korisnika koji su potpisali ugovor ili predali zahtjeve i svu potrebnu papirologiju tako da se konačno točno zna kome pripadaju konji koji se tamo nalaze.

On ne plaća najam, ima Galopski savez koji nije savez jer ne održavaju natjecanja i plus on sam kaže da ima jednog konja, međutim tamo u štali ima još konja koji su njegovi što znači da on iznajmljuje te prostore i bokseve drugim korisnicima.”

Ipak, kako bi uspjeli pronaći rješenje za sportsku dvoranu, Singer kaže kako je potrebna suradnju koju za sada nemaju.

„Pokušat ćemo naći načina da legaliziramo njegov status u skladu s pravilima ili ćemo naći neko drugo rješenje. Htjeli bi da se to legalizira mirnim putem. Bit ćemo spremni za razgovor, ali moramo imati i sugovornika s druge strane”, zaključila je Singer. 

Index je Ponjevića upitao za komentar svih optužbi, za način na koji je došao do posjeda te nalazi li se na njemu ilegalno. Do objave teksta nismo dobili odgovor. 

Pročitajte više