Turci planiraju crnogorsku luku Bar pretvoriti u logistički centar regije

Foto: lukabar.me

TURSKI  Global Ports Holding ima iskustvo i viziju da crnogorsku kompaniju Kontejnerski i generalni teretni terminal Bar pretvori u glavni distribucijski i logistički centar za područje Balkana, smatra nizozemska konzultantska kuća MTBS.

Turski Global Ports holding nedavno je kupio Kontejnerski i teretni terminal u Baru.
 
MTBS u analitičkom izvješću navodi da je cilj Global Portsa da crnogorsku tvrtku i Luku Bar pozicionira kao balkanska vrata južnog Jadrana, odnosno ojača je i pretvori u industrijsku robnu luku za balkansko zaleđe.
 
Global Ports namjerava i privući cruisere pri čemu bi se oslonila na turističke potencijale obale Crne Gore i razvijanje Luke Bar kao balkanskih vrata južnog Jadrana i alternative sjevernim jadranskim lukama - Rijeci i Kopru.
 
Luka Bar je najbliža sredozemnim pomorskim putevima i blizu je balkanskog zaleđa s dobrom željezničkom vezom zbog čega, kako smatraju konzultantskoj kući, treba biti balkanska vrata južnog Jadrana.
 
"Organiziranje željezničkog prometa iz Ploča i Drača je mnogo kompliciranije. Željeznica iz Ploča za Srbiju morati proći tri zemlje, uključujući i BiH. Željeznička veza Drač sa Srbijom ide preko Crne Gore ", stoji u analizi.
 
Osim toga, Barska luka ima 12,5 metara gaza s mogućnošću produbljivanja na 14,5 metara, dok Drač ima samo 7,6 metara.
 
Bar ima značajan prostor s puno skladišnog kapaciteta za kontejnerski prijevoz tereta i ostalog, dok je Drač vrlo ograničen u prostoru, a prednost je i što Crna Gora ima najintenzivnije ekonomske odnose sa Srbijom.
 
 

Pročitajte više