Turisti bježe iz Makarske zbog nesnosne buke, poslušajte kako to zvuči

Screenshot: Čitatelj Indexa

HVALEVRIJEDAN primjer na polju uništavanja hrvatskog turizma bilježimo u Makarskoj, u kojoj se unatoč službenoj gradskoj odluci o privremenoj zabrani građevinskih radova od 1. svibnja do 30. rujna, sve ori od udarničkog pjeva građevinske mehanizacije. Buši se, kopa, dubi, lupa, a sve to ima i konkretne posljedice:

"Jučer popodne su mi došli moji stari gosti, a jutros oko 10 su mi rekli da više ne mogu izdržati. Prebacio sam ih kod prijatelja u Podgoru", govori Marko Ševelj, iznajmljivač iz Makarske.

"Jutros sam to prijavio Centru za obavješćivanje, rekli su mi da nisam jedini, da im se 50 ljudi već javilo, a ja im kažem - pa dobro, što ste vi poduzeli? Da su oni poslali tamo redare. Zvao sam i redare, rekli su da su bili na licu mjesta i da su sve dali nadležnima. Evo, dok mi ovdje razgovaramo, možete čuti buku", kaže Ševelj. Čovjek zašuti, a mi zaista čujemo nekakvo lupanje.

Poslušajte kako zvuči Makarska na početku turističke sezone:

Redari izlaze na teren, nikog nije briga

"Sreća da sam imao goste koji su kod mene već deset godina pa smo se dogovorili da odu kod moga prijatelja dok se ovo ne smiri. Što mislite, što bi bilo da su mi došli s Airbnba? Ogromne probleme bih imao. Kad bi oni napisali što se desilo, ja uopće više ne bih mogao raditi s njima. Nego sreća da su stari gosti", govori Ševelj.

Matko Lovreta, pročelnik makarskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, potvrdio nam je da su komunalni redari primili dosta prijava, "redarima je to proslijeđeno i oni izlaze na teren". Isto smo čuli i od dežurnog u Gradskom centru Osejava – redari izlaze, pokreću postupke protiv prekršitelja gradske odluke. Iz gradskog vodstva doznajemo kako je najviše problema s jednim gradilištem na predjelu Dugiš – ondje se uopće ne obaziru na privremenu zabranu gradnje.

Grad je zbog turističke sezone još 21. prosinca donio odluku o zabrani "svih zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina", i to "na cijelom području Grada Makarske u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna, od 0.00 do 24.00 sata".

Odluka je to koja, kako čujemo i mi na snimkama, ali i Makarani uživo, nije obična, nego mrtvo slovo na papiru. 

Pročitajte više