Turisti - nemojte da vam ovogodišnje ljetovanje na Jadranu bude posljednje u životu

IAKO policija, liječnici, turističke agencije, ali i mediji, svakodnevno, kako domaće, tako i strane turiste, upozoravaju na opasnosti koje ih vrebaju tijekom godišnjeg odmora, upozorenja kao da ne dopiru do onih kojima su namijenjena, a svakodnevno u avanturističkim pohodima strada nekolicina turista. U vodi najčešće stradavaju Česi, a na velebitskim obroncima Austrijanci.

Češka vlada i tamošnje turističke agencije, prije početka godišnjih odmora, već tradicionalno upozoravaju Čehe neka "primire avanturističke strasti" tijekom ljetovanja. Naime, svake ih se godine na jadranskoj obali utopi desetak, što zbog činjenice da precijene svoje plivačke sposobnosti, što zbog toga što se oglušuju na upozorenja mještana pa netom prije nevremena odluče krenuti u vožnju gumenim čamcem ili pak bezbrižno plutaju na luftiću.

No, nisu morske dubine jedino što vreba na turiste. Tako je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s Hvara u splitsku bolnicu jučer prevozio čak dvojicu Čeha. Jednog su mučile, srećom samo probavne smetnje, dok je drugi zabunom popio petrolej pa se otrovao i teško ozlijedio ždrijelo.

Prije otprilike tjedan dana, u Baškoj Vodi je nestala 68-godišnja češka turistica. Njen nestanak je prijavio zabrinuti suprug, koji je naveo kako Čehinja boluje od Alzheimerove bolesti.

Stradalo i nekoliko Slovenaca

Jučer je oko 17.30 sati je u Dajli kod Novigrada, na plaži, pozlilo slovenskom državljaninu. Unatoč brzoj intervenciji Hitne pomoći, nesretni je muškarac preminuo.

Infarkt je jučer doživjela i jedna turistica iz BiH. Srećom, ona je preživjela. S Hvara je hitno helikopterom prevezena u KBC Split.

Na Šolti se pak, jučer ujutro, pri padu s bicikla, teško ozlijedila jedna Slovenka. Zbog težine ozljeda, helikopterom HRZ-a, prebačena je u splitsku bolnicu.

U petak poslijepodne je nestao francuski turist koji je pokušao preplivati od Senja do otočića Zečevo. Od tad mu se gubi svaki trag. Senjskoj policiji je nestanak Francuza prijavio mještanin, kod kojeg je turist iznajmio sobu.

Od subote policija, HGSS, vatrogasci i Lučka kapetanija, zajedno s roniocima, u Slanom tragaju za nestalim slovenskim roniocem. Dosadašnja potraga nije dala nikakvih rezultata.

Premalo spasioca za sve one na koje bi trebalo paziti

Iako neke hrvatske plaže imaju oformljene spasilačke službe, spasioca je premalo za sve one na koje bi trebalo paziti. Spasioci stoga apeliraju na turiste neka i sami malo pripaze na sebe.

Jedan od savjeta koje spasioci daju turistima je i taj da nakon dugog izlaganja sunca ne skaču naglo u hladnu vodu, jer organizam doživi šok. Drugi je da ne precjenjuju svoje plivačke sposobnosti, jer se povremeno događa da kupače uhvati grč ili ih struja odvuče predaleko od obale, pa zovu spasioce u pomoć.

Spasioci apeliraju i na neodgovorne roditelje, koji često malu djecu ostavljaju sasvim samu na plaži, dok se oni hlade u obližnjem kafiću. Napominju kako se maleno dijete može utopiti i u plićaku, jer djeca, u trenutku kad se nagutaju vode, dobivaju napad panike.

I strani policajci na hrvatskoj obali

Nakon što su prošle godine na hrvatskoj obali, kako bi pomogli turistima iz svojih zemalja, ali i hrvatskim kolegama, radili policajci iz Slovenije, Mađarske i Češke, slovački su mediji izvijestili kako će ovog ljeta na Jadranu biti i četvorica policajaca iz Slovačke.

O tom "povijesnom trenutku" medije je izvijestio šef slovačke policije Jan Packa, koji je naveo kako je "ovo po prvi put da njihovi djelatnici odlaze u službu u neku drugu zemlju".

Sunce opasnije no što izgleda

Liječnici turiste neprestano upozoravaju na štetnost pretjeranog izlaganja suncu. Osim melanoma i drugih neželjenih promjena na koži, koje prekomjerno sunčanje može izazvati, tu je i opasnost od dehidracije. Velike vrućine posebno su opasne za srčane bolesnike, kojima se preporuča da između 10 i 16 sati, kad je sunce najjače, ne borave na otvorenom.

Boravak na suncu u tom vremenu, ne preporuča se čak ni onima koji nemaju zdravstvenih poteškoća. S obzirom da se na upozorenja ionako svi oglušuju, liječnici apeliraju da se bar koriste kreme s visokim zaštitnim faktorom i da se u organizam unose dovoljne količine vode.

I.M.
Foto: B.P.

Pročitajte više