Turisti u Splitu o optužbama protiv taksista: Nije nas strah, osjećamo se sigurno

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

U SPLITU se povuklo pitanje sigurnosti nakon što je jedna britanska državljanka splitskoj policiji prijavila taksista za seksualni napad. Reagiralo je i britansko ministarstvo vanjskih poslova koje je svojim građanima uputilo upozorenje zbog seksualnih napada u taksi-prijevozu. Prema njihovim informacijama, postoji više zabilježenih napada. 

U slučaju koji je prijavljen splitskoj policiji Britanka je optužila taksista za silovanje. Izjavila je kako je bila u alkoholiziranom stanju te da nije pristala na odnos, dok je osumnjičeni rekao kako je sve bilo dobrovoljno. Muškarcu je određena mjera opreza.  

Turistkinja: Grozno.. Nije me strah, ali ne želim plaćati nasilnike

Razgovarali smo s turistima koji borave u Splitu, ali i lokalnim stanovništvom, koje smatra kako su ovakvi događaji loša slika za turističku destinaciju. Osudili su svaku vrstu nasilja.

"Čula sam za napad. Grozno. Naravno da nisam koristila njihove usluge. Nije me strah, ali ne želim plaćati nasilnike", rekla je turistkinja Julia. 

Austrijski mladi par koji godišnji odmor provodi u Splitu nije imao neugodnosti s taksi-prijevoznicima. "Nekoliko puta smo koristili njihove usluge i do sada smo imali samo pozitivna iskustva. Češće pozivamo Uber jer se osjećamo sigurnije po pitanju cijene. O ovakvim napadima nisam ni razmišljao", rekao je Tobias. "Nije me strah, osjećam se sigurno. Jako sam iznenađena da se to dogodilo ovdje", rekla je Amelia. 

Grupu prijateljica iz Teksasa na probleme s taksi-prijevoznicima je upozorio vlasnik apartmana u kojem su odsjele. Kažu kako su čule razne priče tijekom svojih putovanja te se zbog toga uvijek drže jednog pravila. "Nikada se ne razdvajamo i ne ostajemo same. No, to ne znači da nas je strah ovdje, došle smo uživati. Bez problema koristimo taksi, ali primijetili smo da cijene jako variraju", kazala je Alex. 

"To je strašno čuti. Nadam se da je djevojka dobro, a da će mladić dobiti zasluženu kaznu. Nismo znali za taj događaj. Događa li se to često? Mi smo Hrvatsku doživjeli kao sigurnu destinaciju", rekao je stariji bračni par iz Češke. 

Britanka: Ne osjećam se sigurno koristiti taksi u večernjim satima

Turistkinju Alison potresli su natpisi u britanskim medijima o napadu u Splitu. Kaže kako se ne osjeća sigurno voziti se taksijem u večernjim satima. "Sutra se vraćamo doma, a cijeli događaj nekako je zasjenio naš odmor. Bilo nam je jako lijepo ovdje. Uživali smo u izlascima, ali smo se u strahu vraćali do apartmana", kazala je britanska turistkinja te dodala: 

"Nisam nikad ništa slično doživjela, ali kad pročitate takvo upozorenje, strah me. Mislim da se to može dogoditi bilo gdje i bilo kome. Nikad ne znate kakvi manijaci vas mogu voziti."

Britanci savjetuju svoje građane kako se ponašati za vrijeme vožnje u Hrvatskoj

Britansko ministarstvo je svojim državljanima savjetovalo kako mogu smanjiti rizik od potencijalnih seksualnih napada u taksijima ili Uberu. Navode kako mogu slikati unutrašnjost vozila i njegov broj te sliku poslati nekoj drugoj osobi. Ako se ne osjećaju sigurno tijekom vožnje, savjetuju da nazovu nekog i obavijeste ga kamo idu. Kod Uber vožnji poželjno je, kažu, podijeliti status vožnje u aplikaciji. 

Alison je upozorenje shvatila ozbiljno i svoju vožnju podijelila s prijateljima koji su je čekali na lokaciji. "Pa, tako sam se osjećala sigurnije. No, moram priznati da mi je ta vožnja bila jako ugodna. Vozio me stariji čovjek, a razgovarali smo o najboljim restoranima u gradu."

Drugi kažu da ne treba stvarati dodatnu paniku. "Ne, ne, nisam to napravio. Mislim da nema potrebe. Ovo je siguran grad", rekao je turist iz Češke.  "Žao mi je što se to dogodilo, ali ne trebamo sad svi biti u panici i svakog vozača smatrati prijetnjom", kaže turistkinja Sara. 

Pojedini turisti složili su se kako bi svatko trebao odlučiti za sebe. Vjeruju kako mjerama mogu spriječiti potencijalnog napadača, radilo se o taksi-prijevoznicima ili prolaznicima na cesti. 

Splićani: Svaki dan čitamo o novim problemima s taksistima

Turisti iz Nizozemske ispričali su nam negativno iskustvo s taksi-prijevoznikom koji ih je vozio s aerodroma u Split. "Pokušali smo dogovoriti cijenu odmah na početku vožnje. To uvijek radimo. Taksist je jako loše pričao engleski te nam signalizirao da će sve biti super. Kad smo stigli u Split, rekao nam je da je vožnja 100 eura. Mi smo odbili platiti i tražili račun, a vožnju smo na kraju platili 50 eura."

Splićani su osudili postupke taksista te dodali kako se tu krije niz problema koji su svakog dana sve veći. Smatraju kako u toj službi vlada veliki kaos koji nije reguliran te kako to pojedinci koriste. 

"Svaki dan pročitamo u medijima o nekom novom problemu s taksistima. Uzimaju ogromne novce za svoje usluge, tuku se za mjesto, napadaju turiste. Oni su poput mafije. Tko to može zaustaviti?" pita se Splićanka koja je htjela ostati anonimna kako im se ne bi zamjerila.

Splićanin Stipe, koji je godinama radio u taksi-službi, kaže kako u svakom poslu ima dobrih i loših radnika. "Ne mogu im suditi zbog postupka jedne mlade osobe. Vjerujem kako drugi časno rade svoj posao. Ali bilo bi dobro da se neke stvari poslože. Puno je tu problema."

"Grozno. Loše, baš loše. Ne mogu ni zamisliti kako bih se osjećao da to netko napravi mojoj kćeri. Ja se u svom gradu osjećam sigurno, ali jasno mi je ako su turisti u strahu nakon takvog događaja", rekao je Splićanin Ante.

Splitski prijevoznici traže hitnu izmjenu zakona

Iz Ceha prijevoznika pri Županijskoj obrtničkoj komori Split smatraju kako je britansko upozorenje poražavajuće za imidž Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Kažu kako je ugroza sigurnosti putnika izravna posljedica lošeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

"Već pet godina upozoravamo na situaciju koja se događa s taksi-prijevoznicima. Regulativa je donošena tako da možete raditi s kopijom dozvole u vozilu. To je jedina stvar koja vam je potrebna za rad. Ovo je vrlo složena djelatnost u kojoj, ako nema kontrole, lako dođe do malverzacije. Više se ne zna tko vozi i tko je vlasnik tvrtki", kazali su iz Ceha prijevoznika te dodali:

"Ovo što se događa je za svaku osudu. Razumijem roditelje koji ne mogu svoje dijete pustiti da se vozi taksijem. Osim toga, cijelo ljeto čitamo o cijenama koje taksisti naplaćuju. U svakoj uređenoj državi odstupanje od cijene je do 2 eura, a ovdje su odstupanja od 20 do 600 eura. U Splitu su jednom uraru htjeli naplatili 900 eura prijevoz od Splita do Trogira."

Smatraju kako bi upozorenje britanskih vlasti trebalo biti i svojevrsno upozorenje vladi RH. "Ovakvi slučajevi, koji bacaju sjenu na cjelokupnu državu kao sigurnu turističku destinaciju, opravdan su razlog za hitne izmjene i dopune lošeg zakona", poručuju iz Ceha prijevoznika. 

Uber: Sigurnost nam je prioritet

Slučaj su komentirali i iz Ubera.

"S više od 120 tisuća korisnika Ubera u Hrvatskoj, sigurnost svih koji koriste našu aplikaciju apsolutni je prioritet. U aplikaciji imamo niz značajki kao što su gumb za hitnu pomoć, poseban tim za podršku koji je dostupan 24/7, GPS praćenje što znači da je postoji evidencija svakog putovanja te mogućnost dijeljenja putovanja uživo s obitelji i prijateljima. 

Također imamo i opciju "prijave tijekom vožnje" koja korisnicima omogućuje prijavu sigurnosnih problema koji nisu hitni tijekom trajanja vožnje. Svi vozači moraju proći strogi postupak provjere koja uključuje između ostalog i provjeru kaznene evidencije prije nego što mogu početi voziti preko platforme, a mi kontinuirano surađujemo s policijom u Hrvatskoj."

Pročitajte više