Turkish Airlines i Boeing dogovorili naknadu štete zbog prizemljenih aviona

Foto: EPA

TURKISH AIRLINES i Boeing dogovorili su naknadu nekih gubitaka uzrokovanih prizemljenjem i neisporučenim zrakoplovima Boeing 737 Max, objavila je turska zrakoplovna kompanija.

U priopćenju za Istanbulsku burzu nije precizirana vrijednost ugovora, ali je list Hürriyet objavio da ukupno vrijedi 225 milijuna dolara - 150 milijuna dolara odštete i 75 milijuna dolara koji pokrivaju troškove poput rezervnih dijelova i obuke.

Boeing do sada izgubio preko 9 milijardi dolara

Turkish Airlines ima 24 zrakoplova Boeing 737 Max. Zrakoplovi tog modela prizemljeni su od ožujka, nakon dva pada u Indoneziji i Etiopiji u razmaku od pet mjeseci u kojima je poginulo 346 ljudi. Boeing je do sada zbog toga izgubio više od 9 milijardi dolara.

U prosincu su mediji prenijeli da Turkish Airlines zbog gubitaka namjerava pokrenuti sudski postupak protiv Boeinga.

U prošlom je tjednu Boeing otpustio svog izvršnog direktora Dennisa Muilenburga jer je kompanija više puta propustila riješiti probleme povezane s modelom 737 Max, zbog čega je zaustavljena proizvodnja njezina najprodavanijeg zrakoplova i ugrožen joj je ugled.

Boeing je u ovom mjesecu priznao da neće moći ispuniti ciljeve za 2019. godinu te najavio zatvaranje proizvodnje 737 Maxa u siječnju.

Pročitajte više