Turkmenistan: Izbori su bili u skladu s međunarodnim standardima

TURKMENISTAN, zemlja u kojoj je oporba zabranjena, a državna je vlast je u rukama autokratskog predsjednika Saparmurata Nijazova, priopćio je u ponedjeljak da su parlamentarni izbori provedeni tijekom vikenda bili u skladu s međunarodnim standardima.

U priopćenju se navodi da da je 76,88 posto od oko 2,5 milijuna birača sudjelovalo u izborima. Prema službenim podacima, na prošlim je izborima, u prosincu 1999., sudjelovalo 99,6 posto birača, što podsjeća na brojke koje su redovito iznošene nakon izbora u nekadašnjem SSSR-u.

Više od 130 kandidata koji su se natjecali za 50 mjesta u parlamentu u nedjelju već su unaprijed izrazili punu odanost autokratskom predsjedniku Nijazovu, koji vlada zemljom od 1985.

"Parlamentarni izbori održani su u skladu s međunarodnim standardima i zakonima Turkmenistana", priopćilo je turkmensko ministarstvo vanjskih poslova.

Izbore nije nadgledao nijedan međunarodni promatrač, pa ni pripadnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, čiji je Turkmenistan član. Čak ni Rusija, čiji promatrači u pravilu nazoče izborima u zemljama Zajednice neovisnih država, nije poslala svog predstavnika.

U Turkmenistanu, koji ima oko 6 milijuna stanovnika, vlada apsolutni kult doživotnog predsjednika Nijazova, koji nosi službeni naziv Velikog Turkmenbašija (Oca Turkmena), čiji zlatni kipovi i golemi portret ukrašavaju svaki kutak zemlje. Politička oporba i medijski pluralizam su zabranjeni, a njegovi politički protivnici su ili u zatvoru ili u izgnanstvu.

Način na koji vlada ogleda se i u zabranama cirkusa, baleta, duge kose i zlatnih zuba, jer se oni "protive nacionalnoj kulturi Turkmena".


Pročitajte više