Turska bombardira kurdske postrojbe. Sve je više mrtvih, na tisuće bježe

Foto: Epa

TIJEKOM trećeg dana vojne intervencije u Siriji turski ratni avioni gađali su kurdske postrojbe na sjeveroistoku Sirije. Do sada je u toj akciji poginulo nekoliko stotina ljudi, a na desetke tisuća stanovnika odlučilo je u strahu napustiti svoje domove, javlja Reuters.

Jutros su turske vojne snage izvele napad na području sirijskog Ras al Aina, jednog od dva pogranična grada. Pucnjava se mogla čuti i unutar samoga grada, rekao je novinar Reutersa koji se nalazi u Ceylanpinaru, na turskoj strani granice.

Konvoj sa sirijskim pobunjenicima

Novinar je kazao da je konvoj od 20 oklopnih vozila koji prevoze sirijske pobunjenike ušao jutros u Siriju iz Ceylanpinara. Neki od njih pobjedničko su uzvikivali “Allahu akbar“ i mahali sirijskim pobunjeničkim zastavama.

Nekih 120 km zapadno od Ceylanpinara, Turska je nastavila granatirati područje u blizini grada Tel Abyada, rekao je jedan svjedok.

“Ubijeno 277 kurdskih militanata“

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je kako je tijekom noći u operacijama turske vojske i njenih sirijskih pobunjeničkih saveznika ubijeno 49 kurdskih militanata. Kaže da je sveukupno do sada ubijeno 277 terorista.

Ministarstvo je također priopćilo kako je tijekom sukoba jučer poginuo turski vojnik.

Sigurna zona

Članica NATO-a Turska kaže da se ne radi o okupaciji, već vojnoj operaciji koja je potrebna kako bi se osigurala stabilnost u Siriji, odnosno kako bi se granica obranila od kurdskih postrojbi (YPG). Turska postrojbu YPG označava terorističkom zbog njene povezanosti s militantima koji već cijelo desetljeće vode pobune na jugoistoku Turske, u kojima je stradalo više od 40.000 ljudi.

Ankara je također rekla kako namjerava stvoriti "sigurnu zonu" za povratak milijuna izbjeglica u Siriju.

Kurdi tvrde kako se opiru napadu. Najmanje 23 borca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi, ubijeno je, kao i šest boraca pobunjenika koji su u savezu s Turcima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Kritika Donalda Trumpa

Otkad je Trump povukao američku vojsku sa sjevera Sirije, nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, turska invazija otvorila je novu veliku frontu u osmogodišnjem sirijskom sukobu. Međunarodna zajednica kritizirala je potez američkog predsjednika. 

"Imamo jedan od tri izbora: poslati tisuće vojnika i pobijediti vojno, pogoditi tursku financijski sa sankcijama, ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda", napisao je Trump u četvrtak na svom Twitter profilu. 

"Nadam se da možemo posredovati", odgovorio je američki čelnik u Bijeloj kući na pitanje novinara o mogućim opcijama. 

Ne otkrivajući pojedinosti, Trump je najavio da će SAD "možda učiniti nešto veoma, veoma žestoko što se tiče sankcija i drugih financijskih stvari" protiv Turske.

Pritvoreni pripadnici Islamske države

SDF je od 2014. bio glavni saveznik američkih snaga na tlu u borbi protiv Islamske države. U zatočeništvu drže tisuće boraca te radikalne skupine.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na hitan sastanak koalicije više od 30 država, stvorene za borbu protiv Islamske države. 

Snage SDF-a i dalje drže kontrolu nad svim zatvorima s pritvorenim islamistima, rekao je u četvrtak službenik State Departmenta. 

Američki zastupnici pak ističu kako je Trump Erdoganu dao zeleno svjetlo za napad na Siriju, no zaposlenik State Departmenta to odbacuje. 

"Dali smo im jasno crveno svjetlo, bio sam uključen u ta crvena svjetla i znam da je predsjednik to učinio u nedjelju". 

Ubijeno devet civila?

SDF je objavio da su turski zračni i artiljerijski napadi ubili devet civila. U navodnoj osveti kurdskih snaga, u turskim je gradovima poginulo šestero ljudi, uključujući 9-mjesečnu bebu, objavili su turski dužnosnici. 

Humanitarna skupina Međunarodni odbor za spašavanje kazala je kako je 64 tisuća ljudi pobjeglo od početka turske operacije. Gradovi Ras al Ain i Darbasiya su većim dijelom napušteni.

Američki republikanci osudili su Trumpovu politiku prema Siriji nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca, što je rijedak slučaj neslaganja vodstva Republikanske stranke s Bijelom kućom.

Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija protiv Turske. Visoka dužnosnica republikanaca Liz Cheney rekla je da Trumpova odluka o povlačenju iz Sirije ima "odvratne i predvidljive posljedice", dodajući da njegovo djelovanje koristi američkim neprijateljima "Rusiji, Iranu i Turskoj". "Kongres mora djelovati i djelovat će kako bi se ograničio katastrofalni utjecaj te odluke", navela je Cheney.

I drugi republikanci objavili su izjave u kojima su kritizirali Trumpovu odluku da "napusti" Kurde.

 

Pročitajte više