Turska donira Bosni i Hercegovini oko 30 milijuna eura za nabavu vojne opreme

Screenshot: You Tube

TURSKA vlada donirat će Oružanim snagama BiH 60 milijuna konvertibilnih maraka (oko 30,68 milijuna), javlja portal Klix.ba. Proizlazi to iz sporazuma koji su potpisali Vijeće ministara BiH i vlada Republike Turske.

Sporazum treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH

Sredstva će se koristiti za nabavku vojne opreme, a uvjet je da bude naručena od turske namjenske industrije. U sporazumu koji je sada u procesu konzultacija i koji treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH stoji da se naznačeni dio alociranih sredstava može iskoristiti u sljedećih pet godina, počevši od datuma obavijesti koju uputi Ured vojnog atašea Ambasade Republike Turske Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Isto tako, BiH se mora obvezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani.

Turska donira novac i za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH

Osim pomoći za vojnu opremu, Turska je namijenila i preko milijun konvertibilnih maraka (oko 500.291 eura) za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga.

Inače, Bosna i Hercegovina je već od Turske dobivala ovakvu vrstu pomoći, ali nikad u ovolikom iznosu. Turska vojno pomaže i Crnu Goru, a nedavno je sklopljen sporazum u vrijednosti od 15 milijuna eura.

Pročitajte više