Turska nam poslala 200 kontejnera nakon potresa. Ne mogu se vratiti, u njima su ljudi

Foto: Index

TURSKA vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije, donirala je 200 stambenih kontejnera. Danas, kada je tu zemlju pogodio daleko razorniji potres, Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje od nedavno vodi HDZ-ov Branko Bačić, potvrdilo je tu informaciju, dok na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima nisu ništa odgovorili. 

Turska pomoć bila je važna u vrijeme potresa 

"Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja", rekao je Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, kada je posjetio Petrinju 2021. godine. Štoviše, upravo je Turska u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice u Sisačko-moslavačku županiju. 

Među tom pomoći bili su i stambeni kontejneri, a većina tih kontejnera i dalje se nalazi u upotrebi. Kako nam kažu iz Grada Siska, upravo je turska pomoć u opremi i kontejnerima bila vrlo važna u vrijeme potresa. 

"Turski kontejneri među najbolje su opremljenima"

"S obzirom na to da obnova kuća i stambenih zgrada nije ni izbliza gotova, u kontejnerskim naseljima su i dalje smještene obitelji čije su kuće i stanovi oštećeni u potresu 29.12.2020. Na području Siska rasformirano je nekoliko kontejnerskih naselja, odakle su njihovi stanovnici premješteni u privremeni čvrsti smještaj, ali prioritetno su rasformirana naselja s kontejnerima s lošijim uvjetima boravka i slabije opremljeni. Turski kontejneri među najbolje su opremljenima", rekli su nam iz Grada Siska. 

Kako ističu, u kontejnerskim naseljima na području Grada Siska o kojima brigu vodi Stožer civilne zaštite Grada Siska postoji još uvijek 60 turskih kontejnera, ali u njima su i dalje smještene obitelji koje su ostale bez domova u potresu, a njihov je premještaj trenutno nemoguć. 

Većina kontejnera je u upotrebi

"Postoji mogućnost da su pojedinačni kontejneri iz turske pomoći smješteni neposredno uz domove ljudi, ali o tome nemamo informacija", kažu nam na kraju. 

Da su kontejneri iz turske donacije i dalje u upotrebi, potvrdili su nam i iz Ministarstva graditeljstva, dok je manji dio kontejnera koji se više ne koriste vraćen Ravnateljstvu civilne zaštite Republike Hrvatske

"Većina kontejnera koja je zaprimljena u vidu donatorske pomoći od Turske je i dalje u upotrebi na području Banovine", kažu iz Ministarstva graditeljstva. Na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima nisu nam odgovorili. 

Podsjetimo da je vlada nedavno uputila u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o obnovi, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu, i prihvatila program zbrinjavanja više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje. Aktualni ministar Bačić obećao je da će se do kraja ove godine svim korisnicima kontejnera osigurati primjeren smještaj. Najavio je tako izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više