Turska otvara groblje izdajnika: "Tamo proklinjite mrtve pučiste, za njih nema počivanja u miru"

Foto: Getty, 123rf

DOK TURSKA razmišlja o ponovnom uvođenju smrtne kazne kako bi kaznila pučiste, gradonačelnik Istanbula najavio je otvaranje "groblja za izdajnike", na kojemu će ljudi imati priliku "proklinjati one koji su odgovorni za pokušaj vojnog udara", piše International Business Times UK.

Nakon neuspjelog puča utvrđeno je kako je poginulo ukupno 246 osoba, uključujući brojne pripadnike sigurnosnih snaga i civile. Groblja diljem Turske odbijaju pokopati one koji su ustali protiv Erdoganovog režima.

Kako bi pokušao odgovoriti na nastalu situaciju, gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas rekao je kako je naredio da se izdvoji prostor na kojemu će biti pokopani izdajnici.

"Prolaznici će na tom mjestu moći proklinjati one koji su tamo pokopani", kazao je prodržavnim prosvjednicima na trgu Taksim, piše RT.

"Neće moći počivati u miru"

"Svi koji budu posjećivali to mjesto mogu ih proklinjati, a oni neće moći počivati u miru", dodao je.

Topbas je kazao kako je odluku donio nakon što je gradonačelnik Ordua odbio osigurati mjesta za ukop izdajnika.

"Čestitam gradonačelniku Ordua, pučisti se neće moći spasiti od pakla", istaknuo je Topbas, upozoravajući kako je i anonimno groblje predobro za izdajnike, jer se među bezimenima nalaze i pravi vjernici.

Gradonačelnik Istanbula objavio je odluku nakon što je turska Uprava za religijske poslove, Diyanet, odlučila kako se za pučiste neće organizirati službe ukopa i molitve. Ipak, bit će napravljena iznimka za one koji su "prisiljeni na pobunu".

Pročitajte više