Turska: Ako želi ući u NATO, Švedska mora izručiti sve teroriste i ukinuti embargo

Foto: EPA

TURSKI ministar pravosuđa Bekir Bozdag je danas poručio Švedskoj da je prošlotjedno izručenje Kurda osumnjičenog za terorizam "dobar početak", ali da će Stockholm morati učiniti puno više prije nego što Ankara odobri švedsko članstvo u NATO-u. Inače, Švedska je u petak deportirala turskog državljanina Mahmuta Tata, koji je 2015. godine zatražio azil u Švedskoj.

Tul je u Turskoj osuđen na 6 godina i 10 mjeseci zatvora zbog navodne povezanosti sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). "Ovo je dobar početak Švedske koji pokazuje njihovu iskrenost i dobru volju. Nadamo se da će uslijediti nova (izručenja) u skladu s ovom iskrenošću", kazao je Bozdag u televizijskom intervjuu državnoj televiziji TRT Haber.

Ipak, nije skrivao da Turska očekuje daljnje korake Stockholma prije nego što ratificira švedsko članstvo. "U skladu s trilateralnim memorandumom sa Švedskom i Finskom, te dvije zemlje bi trebale ukinuti sva embarga (na oružje) Turskoj, promijeniti svoje zakonodavstvo za borbu protiv terorizma i izručiti sve teroriste koje Turska želi. Svi ovi uvjeti ne bi se trebali svoditi na izručenja “, dodao je.

Švedska i Finska su u svibnju podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su naišle na prigovore Turske. Turska je optužila dvije nordijske zemlje da pružaju utočište militantima iz PKK-a i drugih skupina, a Stockholm i Helsinki su zanijekali istinitost takvih optužbi, piše Reuters.

Unatoč tome, obje zemlje su obećale da će ukinuti embargo na oružje i uspostaviti suradnju s Ankarom kako bi se u potpunosti riješili turski sigurnosni problemi. NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da Švedska i Finska moraju dobiti odobrenje svih 30 država članica saveza, a jedino se Turska i dalje protivi njihovom članstvu.

Pročitajte više