Turska želi na pismeno sporazum o američkim vojnicima

TURSKI vođa Tayyip Erdogan kazao je u četvrtak da Ankara neće otvoriti svoje baze američkim vojnicima ne dobije li pismena jamstva Washingtona o ekonomskoj pomoći Turskoj i ulozi koju bi ona igrala u ratu protiv Iraka.

Članica NATO-a, Turska je odgodila u parlamentu glasovanje o dopuštenju američkim vojnicima za stacioniranje na njezinu tlu, čime je u pitanje doveden američki plan otvaranja sjeverne fronte protiv Iraka.

´To se neće dogoditi bez potpisa´, kazao je Erdogan za proislamski list Yeni Safak.

Tek nakon što Ankara i Washington postignu sporazum, poslat ćemo parlamentu zahtjev za odobravanjem raspoređivanja američkih vojnika, rekao je Erdogan.

Bijela kuća je u srijedu dala svoju posljednju ponudu u iznosu 6 milijardi dolara pomoći i 20 milijuna zajma. Od službenih se izvora doznaje da su kontakti Ankare i Washingtona tijekom noći donijeli neki napredak, ali nisu objavljene pojedinosti.

´Smiješno je to nazvati cjenjkanjem za dolare. Politička i vojna dimenzija daleko su važnije, a tek zatim na red dolazi gospodarska dimenzija´, kazao je Erdogan.

Turska, koja graniči s Irakom, tvrdi da je zbog rata u Perzijskom zaljevu 1991., pretrpjela gubitke veće od 40 milijardi dolara, poglavito zbog sankcija protiv Iraka. Također Ankara želi formalna jasmtva da će američki Kongres brzo odobriti financijsku pomoć i neće s time odugovlačiti mjesecima.

Pročitajte više