Turska želi ublažiti gužve na Bosporu, planira gradnju plovnog kanala

Foto: EPA

TURSKA planira gradnju plovnog kanala kojim će ublažiti gužve na Bosporu, a za sudjelovanje u projektu zainteresirane su, po riječima ministra Cahita Turhana, nizozemske, belgijske i francuske kompanije, izvijestili su turski mediji.

Kanal dug 45 kilometara trebao bi povezati Mramorno s Crnim morem, a među ciljevima projekta Ankara izdvaja i sprečavanje pomorskih nesreća na susjednom Bosporu.

Kapacitet kanala bit će trostruko veći od onog Bosporskog tjesnaca, a projekt bi trebao biti dovršen do 2026. godine. Prema riječima ministra Turhana koje prenosi agencija Anadolu, projekt bi trebao stajati ukupno 15 milijardi dolara. Troškovi gradnje iznosit će oko 10 milijardi dolara.

Građani pružili otpor

Turska će u početnoj fazi od tranzita brodova zarađivati milijardu dolara godišnje, izjavio je ministar.

"Pođemo li od pretpostavke da će kroz kanal koji će moći primiti 68 tisuća brodova prolaziti 50 tisuća brodova, to bi za državnu blagajnu značilo prihod od pet milijardi dolara. Taj ćemo iznos ostvariti u kasnijoj fazi", ustvrdio je turski ministar.

Nije poimence naveo inozemne tvrtke zainteresirane za sudjelovanje u projektu.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pridružio se pak kritikama ekoloških aktivista i urbanista, upozoravajući da će grad od 15 milijuna stanovnika zbog građevinskih radova na obodu godinama biti pretvoren u ogromno gradilište. Istaknuo je i da će radovi uništiti ekosustave iznimno važne za život u moru i za ptice selice.

Otpor projektu iskazali su peticijama i stanovnici Istanbula, navodi Reuters.

Pročitajte više