Turske vlasti ispituju osumnjičene za napade u Istanbulu

TURSKE su vlasti 22 osumnjičena za bombaške napade u Istanbulu u ponedjeljak podvrgli ispitivanju nakon što ih je dan ranije izručila Sirija, rekao je državni dužnosnik.

Vjeruje se da je nekoliko ključnih osumnjičenih za napade pobjeglo izvan zemlje. U tim je napadima na dvije istanbulske sinagoge 15. studenoga i na britanske interese u Istanbulu pet dana kasnije poginula 61 osoba.

Sirija je u nedjelju 22 osumnjičena vratila u njihovu domovinu Tursku, priopćile su vlasti i dodale da su oni pritvoreni u južnom gradu Antakya nedaleko od sirijske granice. Zasad nitko nije optužen.

Abdulkadir Sari, lokalni guverner, potvrdio je da su osumnjičeni podvrgnuti ispitivanju u ponedjeljak. Također je rekao da je 20 njih pohađalo u Siriji tečajeve islamskog obrazovanja, ali nije naveo druge potankosti. Dodao je da su šestorica osumnjičenih mlađa od 18 godina.

Policija u Istanbulu odvojeno je ispitivala u ponedjeljak suprugu Mesuta Cabuka, jednog od napadača samoubojica na sinagoge, i još jednu ženu, javila je privatna televizija NTV.

Turski mediji navode da policija ispituje pripadaju li osumnjičeni militanti turskoj ćeliji al Qaide.

Očekuje se da će se na sjednici turske vlade u ponedjeljak raspravljati o terorističkim napadima.

(Hina) kga vk

Pročitajte više