Turski šef diplomacije: "Austrijski kancelar je ekstremniji od krajnje desnice"

Foto: EPA

TURSKA ne vjeruje da će biti pozitivnih koraka s Europskom unijom za vrijeme predstojećeg austrijskog predsjedanja EU-om, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odražavajući napetosti između Ankare i Beča. 

Austrija će preuzeti rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo 1. srpnja i to će joj dati važan utjecaj u određivanju dnevnog reda mnogih sastanaka zemalja članica. Beč je rekao kako namjerava iskoristiti predsjedanje za rad na sprječavanju budućih migrantskih valova.

Odnosi između Turske i Austrije napeti su zadnjih mjeseci zbog niza pitanja, uključujući austrijsko stajalište glede migranata i njezino protivljenje turskom pridruživanju EU-u. 

"Sadašnji kancelar je čak ekstremniji od krajnje desne stranke"

"Mislim da neće biti pozitivnih koraka tijekom austrijskog predsjedanja. Puno smo razgovarali s austrijskim ministrom vanjskih poslova, ali nažalost sadašnji kancelar je čak ekstremniji od krajnje desne stranke", rekao je Cavusoglu za NTV.

Konzervativci austrijskog kancelara Sebastiana Kurza u koalicijskoj su vladi s protuislamskom Slobodarskom strankom i Austrija je jedina zapadnoeuropska zemlja koja ima u vladi krajnje desnu stranku. Obje stranke vjeruju da bi EU trebala prekinuti pristupne pregovore s Turskom, koji se tehnički odvijaju ali su zapravo propali. 

Cavusoglu je rekao u intervjuu za NTV da ne očekuje pozitivne korake što se tiče otvaranja novih poglavlja ili političkih područja, ali je dodao da će se s europskim dužnosnicima razgovarati o pitanju liberalizacije viznog režima i ažuriranja Sporazuma o carinskoj uniji.

>>Nakon pola stoljeća približavanja, Turska ne ulazi u EU: "Pristupni proces je mrtav"

Turska je započela pregovore o pridruživanju EU-u 2005., 18 godina nakon podnošenja zahtjeva. Dok je niz čimbenika usporavao pregovore, posebice pitanje Cipra i otpor Njemačke i Francuske turskom članstvu, 2016. pristupni pregovori su zapravo propali.

Ministri EU-a rekli su ovoga tjedna da Bruxelles ne može otvoriti nova poglavlja niti modernizirati sporazum između EU-a i Turske o carinskoj uniji zbog toga što Ankara nije ispunila europske standarde u raznim područjima. 

To je izazvalo ljutiti odgovor Turske koja kaže da joj je članstvo u EU-u i dalje strateški cilj.

Pročitajte više