Turski sud naredio oslobađanje kurdske zastupnice koja štrajka glađu

Foto: EPA

TURSKI sud naredio je oslobađanje kurdske zastupnice Leyle Guven koja već gotovo 80 dana štrajka glađu i u kritičnom je stanju.

Nalog za oslobađanje došao je iz jugoistočnog grada Diyarbakira u kojem je Guven pritvorena gotovo godinu dana, napisala je u petak na Twitteru prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP). Diyarbakir je većinski kurdski grad koji taj narod smatra neslužbenom prijestolnicom u Turskoj. 

Guven je "dulje vrijeme nezakonito pritvorena", napisao je HDP. Glasnogovornica stranke Bermali Demirdogen rekla je kako se još ne zna hoće li ta zastupnica biti oslobođena u petak. 

Uhićena zbog kritike

Guven je uhićena 31. siječnja 2018., zbog kritike turskih vojnih operacija u većinski kurdskoj enklavi Afrin na sjeveru Sirije. Optužena je da je poticala mržnju, prenijela je turska državna novinska agencija Anadolija. 

Inače podrijetlom iz Hakkarija, kurdskog grada u blizini tursko-iračke granice, Guven je štrajk glađu započela 8. studenog prošle godine. 

Ona prosvjeduje protiv zatočeništva Abdullaha Ocalana, čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji se nalazi u samici na malenom otoku u Mramornom moru. Turska, Europska unija i Sjedinjene Države PKK smatraju terorističkom organizacijom.

Guvenin štrajk glađu inspirirao je i druge pobornike HDP-a da krenu tim putem pa od prošlog tjedna to čini oko 194 zatvorenika u 44 zatvora, tvrdi HDP. 

Turska će u ožujku održati lokalne izbore, a jugoistok države je bastion te stranke koju predsjednik Tayyip Erdogan smatra produžetkom PKK-a.

Pročitajte više