Turski vojnici odbili napad ISIS-a na bazu u sjevernom Iraku

Foto: Hina

TURSKI vojnici odbili su napad militanata Islamske države (IS) na vojnu bazu u sjevernom Iraku gdje obučavaju iračke snage, izjavili su za Reuters turski vojni izvori.

Turski izvori su rekli, pozivajući se na lokalne izvore, da je 17 militanata IS-a ubijeno u napadu na logor Bašiku u pokrajini Ninevehu, oko 140 kilometara od turske granice.

Turska je prošli mjesec rasporedila postrojbu od oko 150 vojnika nedaleko od Bašike, gdje njezini vojnici obučavaju iračku miliciju da se bori protiv IS-a, zbog pojačanog sigurnosnog rizika. Taj je potez izazvao diplomatski spor.

Irak se usprotivio raspoređivanju te postrojbe i irački premijer Haider al-Abadi optužio je Ankaru prošli tjedan da ne poštuje sporazum o povlačenju svojih vojnika. Irački ministar vanjskih poslova je upozorio da bi Bagdad mogao pribjeći vojnoj akciji ako bude prisiljen na to.

Ankara je priopćila da je došlo do "pogreške u komunikaciji" s Bagdadom oko raspoređivanja postrojbe. Kasnije je povukla dio vojnika u drugu bazu unutar obližnje autonomne regije Iračkog Kurdistana i priopćila je da će nastaviti povlačiti snage iz Nineveha, ali je predsjednik Tayyip Erdogan isključio mogućnost potpunog povlačenja.
 

Pročitajte više