Tusk čestitao Kurzu i poželio mu puno uspjeha, Francuska ga odmah zvala na suradnju

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk čestitao je Sebastianu Kurzu na imenovanju za austrijskog kancelara, ističući da očekuje da će nova austrijska vlada, u koju je ušla krajnja desnica, biti konstruktivna i proeuropska.

"Vjerujem da će austrijska vlada nastaviti igrati konstruktivnu i proeuropsku ulogu. To je posebice važno u vrijeme kada se Europsko vijeće izravnije uključuje u politički osjetljiva pitanja", napisao je u svojoj čestitci Donakd Tusk. Na kraju čestitke Tusk želi Kurzu "puno uspjeha".

Prema liderskoj agendi, koju je predložio Tusk, Europsko vijeće će se češće uključivati u ključne rasprave u kojima se na ministarskoj razini ne može postići suglasnost.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas odbio je bilo što reći o novoj austrijskoj vladi, najavivši da će Kurza u utorak navečer primiti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

I Tusk je predvidio sastanak u utorak s Kurzom, kojemu će Bruxelles biti prvo inozemno odredište.

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) formirao je vladu sa Slobodarskom strankom (FPO) Heinz-Christiana Strachea, populističkog desničara.
 
Sebastian Kurz (31 godina) najmlađi je kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.

FPO je u novoj vladi dobila resore unutarnjih i vanjskih poslova, obrane te mjesto vicekancelara.

Francuska želi suradnju

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da želi s Austrijom voditi dijalog utemeljen na europskim vrijednostima, nakon što je u novu austrijsku vladu ušla euroskeptična krajnje desna stranka.

Ministri Pučke stranke (OeVP), glavne austrijske konzervativne stranke, i ministri protuuseljeničke Slobodarske stranke (FPOe) prisegnuli su u ponedjeljak, čime je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja koja ima krajnju desnicu u vladi.

Upitan zabrinjava li ga da će morati surađivati s ministrom vanjskih poslova ili obavještajnim službama pod kontrolom krajnje desnice, zamjenik glasnogovornika francuskog ministarstva vanjskih poslova Alexandre Giorgini pokušao je izbjeći odgovor.

"Francuska čestita Sebastianu Kurzu. Novi kancelar je, u puno prigoda, potvrdio svoju predanost europskim vrijednostima i europskom projektu, što pokazuje i program njegove vlade", rekao je.

"U tom duhu želimo voditi dijalog s njegovom vladom."

Reakcija i drugih država članica EU-a bila je do sada prilično rezervirana i čini se da ih većina čeka da vidi što će se dogoditi.

 

Pročitajte više