Tusk nakon sastanka s premijerima: Dogovor o Brexitu možda se neće postići

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da ništa ne jamči da će zadnji krug pregovora o Brexitu biti uspješan te da je vrijeme za sklapanje dogovora do 31. listopada gotovo isteklo, umanjivši optimistična očekivanja nakon sastanka irskog i britanskog premijera dan prije.

"Dobio sam obećavajuće signale od irskog premijera (Lea Varadkara) da je dogovor još moguć. U ovome trenutku vode se tehnički razgovori u Bruxellesu", rekao je Tusk novinarima u Nikoziji.

"Naravno, ništa ne jamči uspjeh i vrijeme je gotovo isteklo. Ali treba iskoristiti i najmanju šansu."

Irski premijer Leo Varadkar i britanski premijer Boris Johnson neočekivano su objavili da su pronašli put prema mogućem dogovoru na sastanku na sjeveru Engleske.

Ne zna se što su dogovorili

Glavni pregovarači dvije strane sastali su se u jutros u Bruxellesu.

Brexit je predviđen za 31. listopada i još nije jasno pod kojim će se uvjetima dogoditi i hoće li ga uopće biti.

Tusk je ranije rekao Johnsonu da će, ako London do petka 11. listopada ne iznese provedivo rješenje, na summitu EU-a jučer i danas reći da je dogovor gotovo nemoguć.

Varadkar je nakon sastanka s Johnsonom izjavio: "Mislim da je moguće da se dogovorimo, da dogovorimo sporazum, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a na uređeni način i da se to postigne do kraja listopada."

U zajedničkoj izjavi dvojica čelnika kazala su da mogu "vidjeti put prema mogućem dogovoru".

Nije poznato što su se točno dogovorili.

Pročitajte više