Tužitelji u ponedjeljak izvode prve dokaze protiv Martića

Haško tužiteljstvo u ponedjeljak će izvesti prve svjedoke na suđenju bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, optuženom za ratne zločine počinjene u sklopu etničkog čišćenja okupiranih područja Hrvatske i dijelova BiH od 1991. do 1995. godine.

Suđenje Martiću započelo je 13. prosinca prošle godine kada je tužitelj Alex Whiting u uvodnoj riječi najavio kako će dokazati da je Martić bio "najvažniji vojni zapovjednik srpskih snaga u Krajini" odgovoran za brojne ratne zločine, a kao prvog svjedoka optužbe najavio je "visoku političku ličnost koja ima saznanja o zbivanjima u tzv. RSK", ne navodeći izrijekom o kome se radi.

Proces će se voditi pred raspravnim vijećem kojim predsjedava južnoafrički sudac Bakone Justice Moloko.

Tužitelji su najavili izvođenje 63 svjedoka i velikog broja dokaza, dokumenata, transkripata, audio i video zapisa, uključujući transkripte Martićevih razgovora s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, te njegovim najbližim suradnicima.

Martića se tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, ubojstava, zatvaranja, mučenja i deportacija hrvatskih civila na okupiranim područjima RH 1991-95, za zločine protiv nesrpskog stanovništva u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

Kao osnivač i zapovjednik srpske policije u tzv. SAO Krajini, ministar unutarnjih poslova i obrane, te 1994./95. i predsjednik tzv. RSK zajedno s čelnicima Srbije i Crne Gore, SFRJ/SRJ i JNA, bio je jedan od ključnih sudionika "udruženog zločinačkog pothvata" s ciljem prisilnog uklanjanja hrvatskih civila i drugih nesrba s okupiranih područja Hrvatske, navodi se predraspravnom podnesku tužitelja. Plan sudionika zločinačkog pothvata ostvaren je ubojstvima više stotina i protjerivanjem desetaka tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila iz njihovih domova, njihovim zatočenjem u nehumanim uvjetima, pokoljima i nizom drugih oblika progona.

"Rezultat kampanje etničkog čišćenja bio je da je do 1995. svo nesrpsko stanovništvo na okupiranim područjima Hrvatske protjerano ili ubijeno, dok je Martić cijelo vrijeme uživao kritičnu pomoć i podršku vodećih ljudi MUP-a Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, a preko njih i predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića", stoji u optužnici.

Martić je u pritvoru ICTY od dobrovoljne predaje u 15. svibnja 2002. Prva optužnica protiv njega potvrđena je i objavljena 25. srpnja 1995. a optužnica mu je proširena 18. prosinca 2002.

(Hina) xps ysd

Pročitajte više