Tužiteljstvo BiH provodi istragu povodom snimke zločina u "Oluji"

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine dobilo je amatersku snimku zločina što su ih pripadnici Armije BiH i Hrvatske vojske koji su sudjelovali u operaciji "Oluja" počinili nad zarobljenicima srpske nacionalnosti i poduzelo je potrebne istražne postupke, prenijeli su u ponedjeljak sarajevski mediji.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kazao je da je u tijeku prikupljanje dodatnih informacija i dokaza o ovom slučaju.

Beogradska televizija B 92 prošlog je tjedna emitirala snimku načinjenu u kolovozu 1995. godine na kojoj se vidi ubojstvo jednog Srbina koji se prethodno predao pripadnicima postrojbe "Hamze" iz sastava tadašnjeg V. korupusa Armije BiH odnosno postrojbe "Crne mambe" Hrvatske vojske.

Sami počinitelji tih nedjela snimili su i scene zlostavljanja srpskih civila koji su bježali, kao i paljenje kuća.

Srbijanske su vlasti odmah zatražile privođenje i procesuiranje počinitelja ovih zločina.

Ratni zapovjednik V. korpusa Armije BiH general Atif Dudaković izjavio je da je neugodno iznenađen onim što je vidio na snimci te se suglasio s tim da odgovorne treba pronaći i kazniti.

Sarajevsko "Oslobođenje" objavilo je u ponedjeljak da je postrojbom "Hamze" u vrijeme kada su počinjeni snimljeni zločini zapovijedao Asim Bajraktarević koji je poginuo u Lušci Palanci u rujnu 1995. godine.

Pročitajte više