Tužiteljstvo federacije BiH odbacilo optužbe protiv Lagumdžije

TUŽITELJSTVO Federacije Bosne i Hercegovine odbacilo je u ponedjeljak tvrdnje kako su nekadašnji ravnatelj Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS) Munir Alibabić i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija pripremali zavjeru čiji je cilj bio državni udar i smjena vlasti u BiH.

Federalni tužitelj Zdravko Knežević pismenom je izjavom koja je dostavljena medijima u Sarajevu naveo kako je pozorno proučio izvješće FOSS-a o navodnim zavjereničkim aktivnostima radi obaranja zakonite vlasti.

To izvješće dostavljeno je Tužiteljstvu 1. rujna a sadržavalo je 483 stranice informacija koje je FOSS, na čijem je čelu bio Ivan Vukšić, prikupio uglavnom prisluškujući telefonske razgovore Alibabića i Lagumdžije.

Informacija o ovom prisluškivanju, za kojega nije poznato ni tko ga je odobrio, plasirana je i u dijelu medija u BiH, a "Dnevni avaz" izravno je na osnovi tog povjerljivog materijala optužio Lagumdžiju za pripremanje državnog udara.

"Avaz" te tjednik "Ljiljan" optužili su i veću skupinu novinara Federalne televizije (FTV) i neovisnih medija za sudjelovanje u navodnoj zavjeri.

Tužitelj Knežević međutim navodi kako u FOSS-ovu izvješću nema nikakvih dokaza ni elemenata koji bi potvrdili navode o pripremanju nasilnog svrgavanja legalne vlasti te je stoga odlučio ne otvarati nikakvu istragu.

Federalno tužiteljstvo cijeni kako FOSS-ovi operativci nisu priložili nikakve dokaze o postojanju organizirane zavjereničke skupine čiji je cilj bio napad na ustavni poredak Federacije BiH.

Ravnatelj FOSS-a Vukšić je neposredno po objavljivanju informacija o tajnom prisluškivanju u medijima smijenjen s te dužnosti.

Iako je Stranka demokratske akcije (SDA) inzistirala na Lagumdžijnoj krivnji, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Sulejmna Tihić izjavili su kako su tvrdnje o navodnom pripremanju državnog udara pretjerane.

Parlament BiH prošlog je tjedna uspostavio posebno povjerenstvo koje ima zadaću ispitati cijeli slučaj.

Pročitajte više