Tužiteljstvo ICTY-a: Ne pripremamo sub poenu Hrvatskoj

TUŽITELJSTVO Haškog suda opovrglo je napise nekih hrvatskih medija da će Hrvatskoj biti upućena sub poena zbog neispunjenja zahtjeva za predajom nekih dokumenata MORH-a, navodeći da se subpoena ne može izdati državi.

´Ne može se državi izdati sub poena, ne znam od kuda to dolazi´, izjavio je za Hinu Jean-Jacques Joris, diplomatski savjetnik glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Sup poena je obvezujući nalog iz tradicije angloameričkog prava čija je uporaba predviđena Pravilnikom ICTY-a.

Naznačio je mogućnost da je sub poena zamijenjena s mogućim izvješćem Vijeću sigurnosti zbog nesuradnje.

Joris je potvrdio nezadovljstvo Tužiteljstva zbog neispunjenja zahtjeva za predaju traženih dokumenata kao i zbog nepoduzetnosti hrvatskih vlasti u slučaju Gotovina, o čemu su također izvijestili hrvatski mediji.

´Imamo već vrlo dugo vremena teškoće s dobijanjem dokumenata iz Ministarstva obrane RH vezane uz neke istrage, posebno oko događaja u BiH´, rekao je Joris.

´Tu se jasno može govoriti o neudovoljavanju zahtjevima ICTY-a´, dodao je.

Kada je riječ o generalu Anti Gotovini, ustvrdio je da su ´nadležne vlasti u Hrvatskoj bile više puta u prilici uhititi generala Antu Gotovinu da su to željele´.

´Iznenađujuće je da vlasti u Hrvatskoj znaju gdje je Gotovina jedino kad je s druge strane granice. Kad je u Hercegovini znaju gdje je s obiljem informacija i detalja, datuma i svega drugog, ali do nas nikada ne stižu informacije o tome gdje je kada je u Hrvatskoj´, rekao je Joris.

Naglasio je da ´tužiteljstvo ima niz ozbiljnih i vjerodostjnih informacija iz različitih izvora da je često u Hrvatskoj uključujući i Zagreb´.

Na upit o informacijama koje je Haag dao hrvatskim vlastima, rekao je kako u Zagrebu ´imaju sve relevantne informacije i da žele mogu ga uhititi´.

´Oni znaju što treba učiniti i to moraju učiniti´, dodao je uspoređujući to s držanjem vlasti u Beogradu prema Ratku Mladiću.

Na pitanje u kojem vremenu se očekuje da Hrvatska ispuni postavljene zahtjeve, rekao je ´čim prije to bolje´.

´Ne radi se o akcijama za koje je potrebno puno vremena. Potrebno je samo političko zeleno svjetlo´.

Ukazao je i na dva ´fenomena´ koji, kako je rekao, otežavaju rad Haškog suda u Hrvatskoj.

´Kada god krenemo prema osjetljivom području dođe do curenja informacija i to jasno, ne s naše strane´, kazao je.

Ono što smo vidjeli zadnjih godina to je da se curenje odvija na takav način da dovede do rasta političkog pritiska koji vlastima osigurava alibi za nesuradnju.

´Vidite da ne možemo tome udovoljiti jer bi pala vlada´, govori se tada ICTY-u, kazao je savjetnik Carle del Ponte.

Druga stvar koja je, po njegovim riječima, ´izuzetno neugodna´ jest da je u medijima u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a na meti kao da je ona izvor pritisaka na vladu.

´Uz svo poštovanje, Florence Hartmann je samo glasnogovornica´, rekao je Joris dodajući kako su ´odluke donesene, strategije definirane i ona dobija stvari koje mora reći, pitanja i odgovore, što može reći etc´. Pripisivati joj odluke i zahtjeve suda, po njemu, predstavlja zavaravanje javnog mnijenja, jer se stvara dojam da je protiv nas jedna osoba a radi se o instituciji.



Pročitajte više