Tužiteljstvo u BiH otvorilo istragu protiv šefa policije zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Screenshot: YouTube

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv moćnog ravnatelja Uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragana Lukača, a razlog je njegova odluka da jednom od državnih tužitelja uskrati povjerljive informacije vezane za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, jednog od najpoznatijih pripadnika kriminalnog miljea u toj zemlji, koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima likvidiran još 2007. godine, objavili su danas lokalni mediji.

Istraga protiv Lukača, koji je već godinama na čelu federalne uprave policije unatoč smjenama vlasti, otvorena je zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, a cijeli slučaj mogao bi imati zanimljive poveznice sa sumnjivim vezama osoba iz kriminala, politike i pravosuđa.

Portal Klix objavio je presliku dopisa koji je uz Lukačev potpis federalna Uprava policije dostavila glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH Gordani Tadić u travnju, a u njemu je navedeno kako je policija od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) dobila nove informacije koje bi mogle biti važne za otkrivanje počinitelja Delalićeva ubojstva, ali ih ne želi proslijediti tužitelju Olegu Čavki, koji je u državnom tužiteljstvu zadužen za ovaj predmet.

Tvrdi kako je tužitelj korumpiran

Lukač je u pismu glavnoj tužiteljici upozorio kako postoje dokazi da je Čavka korumpiran te je stoga "nepojmljivo" da upravo on dobije uvid u nove informacije bitne za rasvjetljavanje Delalićeva ubojstva.

"S obzirom na to da je OSA izvijestila FUP o informaciji koja je dostavljena glavnoj tužiteljici Tužiteljstva BiH i u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužitelja Olega Čavke u razdoblju do 2011. godine i nakon toga, što je prijavio Naser Keljmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužitelju te iz tih razloga nova saznanja dobivena od OSA-e BiH ne mogu biti proslijeđena Tužiteljstvu BiH", navodi se u pismu.

Iz Lukačeva pisma jasno je kako je nove informacije o cijelom slučaju ponudio upravo Keljmendi, vođa jednog od najopasnijih kriminalnih klanova na području Balkana koji je godinama svoje operacije vodio iz BiH, a uoči uhićenja koje je pripremljeno 2013. godine.

Keljmendi je pobjegao na Kosovo gdje je i uhićen pa mu se tamo i sudilo, a u veljači ove godine osuđen je na šest godina zatvora nakon što je proglašen krivim za trgovinu drogom.

Njegov slučaj vezan uz medijskog tajkuna

Keljmendijev slučaj posebice je zanimljiv jer je izravno vezan za Fahrudina Radončića, medijskog tajkuna i ambicioznog političara koji je u četvrtak objavio kako će se ponovo kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima zakazanim za 7. listopada.

Radončić je uhićen u BiH 2016. godine zbog sumnje da je pokušao utjecati na proces koji se pred sudom u Prištini vodio protiv Keljmendija, a u prvobitnoj optužnici koja je tamo podignuta spominjano je i Radončićevo ime pri čemu su obojica dovođena u vezu s Delalićevim ubojstvom.

Optužnica koju je prvotno podignuo američki tužitelj Andrew Hughes nakon toga je revidirana, kao osumnjičeni za Delalićevo ubojstvo potom je spominjan samo Keljmendi, da bi on na kosovskom sudu i Radončić u procesu vođenim pred Sudom BiH u prvostupanjskom postupku bili oslobođeni optužbi vezanih za Delalićevo ubojstvo, odnosno pokušaja utjecaja na svjedoke u ovom slučaju i sada obojica čekaju ishod žalbenog postupka, odnosno pravomoćne presude.

Ime tužitelja Olega Čavke mediji u BiH opetovano su povezivali s Radončićem, posebice otkako ga je "Dnevni avaz" 2012. proglasio osobom godine, zajedno s Dijanom Kajmaković, još jednom tužiteljicom iz državnog tužiteljstva, a tijekom suđenja Radončiću na temelju presretnutih telefonskih razgovora potvrdilo se kako je ona s njim redovito komunicirala.

Protiv tužitelja Čavke Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) pokrenulo je nekoliko istraga zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte više