Tužiteljstvo je dobilo informacije o svim smrtima tog dana osim o Matijanićevoj

POJAVLJUJU se nove informacije o smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića.

Matijanić je, podsjetimo, preminuo 5. kolovoza u stanu u Splitu, nakon što je Hitna prvi put procijenila da ga ne treba voziti u bolnicu, a kad je došla drugi put, Matijanić je preminuo u prisustvu Hitne. 

No sada se otkrilo da dežurna tužiteljica uopće nije bila upoznata s njegovom smrti.

Dežurna tužiteljica: Nisu me obavijestili o Matijanićevoj smrti

Naime Laura, koja je inače i glasnogovornica splitskog županijskog tužiteljstva, bila je dežurna zamjenica od 4. do 9. kolovoza. 5. kolovoza dobila je obavijesti o tri smrtna slučaja na području njihove županije, no ne i tome da je, dok mu je Hitna pomoć bila u stanu, preminuo Vladimir Matijanić.

Da nisu bili izviješteni, stoji u službenom odgovoru tužiteljstva na upit Jutarnjeg lista koji je potpisala upravo Rene Laura. Navela je kako "policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske povodom smrtnog slučaja redovito izvješćuju telefonom i pisanim putem dežurnog zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika".

"I zaposlenici Hitne medicinske pomoći obvezni su o smrtnom slučaju izvijestiti Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku", dodatno se ističe u njenom odgovoru. To se, razumljivo, odnosi na slučaj kada je osoba umrla u prisutnosti tima Hitne pomoći ili u njihovu vozilu. Napomenula je pritom da se sve okolnosti smrti novinara Matijanića još istražuju.

U policiji šutnja

U pravilu, o smrtnim slučajevima tužiteljstvo izvještava policija, ali je li policija od Hitne dobila obavijest o smrti Vladimira Matijanića da bi o tome mogla obavijestiti tužiteljstvo, ne zna se jer  iz PU splitsko-dalmatinske nisu dali nikakve informacije o ovome, nego su samo upozorili da je u tijeku poduzimanje radnji iz policijske nadležnosti u koordinaciji s nadležnim tužiteljstvom.

"Od četvrtka 4. kolovoza 2022. do ponedjeljka 8. kolovoza 2022. policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su o smrti državljanina Republike Poljske u Gradu Hvaru, o smrti državljanina Savezne Republike Njemačke u Zaostrogu i o smrti državljanina Bosne i Hercegovine u mjestu Vrbanj, Stari Grad", piše u odgovoru tužiteljstva.

 Dalje se kaže kako mrtvozornik na mjestu događaja nalogom određuje obavljanje mrtvozorničke obdukcije, a mrtvo tijelo se prevozi u Klinički bolnički centar Split, Kliniku za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Kontroverze oko obdukcije

Kako dalje stoji u odgovoru, splitsko Županijsko državno odvjetništvo nalogom određuje obavljanje obdukcije mrtvog tijela koje se povjerava stalnom sudskom vještaku za sudsku medicinu i patologiju kad postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzročena kaznenim djelom ili je u vezi s počinjenjem kaznenog djela.

Sumnja se pojavila najkasnije onda kad je dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević u subotu 6. kolovoza podnijela kaznenu prijavu. Navečer toga dana policija je izvijestila Općinsko državno odvjetništvo u Splitu da se pokreću izvidi, a još ih je toga popodneva u Varaždinu najavio Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. 

Antonio Alujević, specijalist patologije i sudske medicine i stalni sudski vještak sudske medicine koji je ujedno i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, prije par dana optužio je KBC Split da obdukciju nad Matijanićem nije obavila ovlaštena osoba, a naknadno je pojasnio i da mu je rečeno tek da će se obaviti obdukcija, ali ne i nad kime, pa da nije znao da se radi o Matijaniću. On je u to vrijeme bio na godišnjem.

Tužiteljstvo tvrdi da će se nalazi obdukcije moći koristiti na sudu

Patologinja je prema pisanju Jutarnjeg izvijestila Alujevića, koji je tada bio na godišnjem odmoru, da ima smrtni slučaj pacijenta i da će ona obaviti obdukciju.

Na pitanje hoće li nalazi obdukcije koji trebaju dati odgovor na pitanje o uzroku smrti biti dokaz na sudu s obzirom na tvrdnju pročelnika Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split da ju je provela neovlaštena osoba, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je preuzelo izvide i po čijem nalogu postupa i policija, odgovara da hoće.

"Prema našim informacijama, obdukciju je obavio ovlašteni mrtvozornik grada Splita koji je specijalist patolog te nema utjecaja to što nije na listi sudskih vještaka - odgovorili su u splitskom općinskom tužiteljstvu i time otklonili sumnje da bi zbog toga što obdukciju nije proveo ovlašteni sudski vještak kasnije moglo biti problema s dokazima", kažu iz Općinskog državnog odvjetništva.

 

 

 

Pročitajte više