HTV hvali Thompsona i pušta Čavoglave: "On spaja Hrvate"

Screenshot: HRT

"ZA DOM braćo, za slobodu borimo se mi", orilo se danas HRT-ovim prvim programom.

>> GASITE SRAMOTU Ovo su najgore ovogodišnje gadosti parazitskog HRT-a kojeg plaćamo u milijardama

U TV kalendaru, dugogodišnjoj emisiji koja je nedavno sramotno relativizirala ubojstvo malene Aleksandre Zec, na današnji dan su se prisjetili pjesme proustaškog pjevača Marka Perkovića Thompsona - Bojne Čavoglave.

Ta je pjesma, naime, prvi puta emitirana upravo u programu HRT-a, odnosno 31. prosinca 1991. na Radio Splitu. Samo pet minuta nakon emitiranja pjesme sa stihovima "Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi, stići će vas naša ruka i u Srbiji", navode u TV kalendaru, na Čavoglave je otvorena vatra sa srpskih položaja.

Bojna Čavoglave je snažan kohezivan faktor?!

Domovinski rat obilježile su brojne domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral vojnika, podučavaju nas na HRT-u. Za njih je pak među najznačajnijima upravo Bojna Čavoglave koju je napisao Marko Perković.

Pjesma je nastala spontano, jedne večeri na straži, uz akustičnu gitaru, otkrivaju nam pozadinsku priču na TV kalendaru te, dodaju, Marko Perković je ubrzo snimio i svoj prvi album, a s obzirom da je "u to vrijeme postojalo više osoba s imenom Marko, dali su mu nadimak prema staroj američkoj strojnici Thompson."

Osim što je pjesnik domoljubnih budnica, Thompson je i predvidio rasplet rata. Barem nas tako podučavaju na HRT-u, a njegove pjesme su i danas snažan čimbenik spajanja Hrvata.

"Pjesma je postala jedan od najvećih simbola otpora velikosrpskoj agresiji, ali je i danas u miru snažan kohezivan faktor", završili su svoj prilog HRT-ovci.

Pročitajte više