Tvrtka ekonomskog analitičara godine pred stečajem zbog 360.000 kuna duga

Screenshot: HRT

TRGOVAČI SUD u Zagrebu donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici ICI - Investor Consulting Internationala, konzultantske tvrtke Damira Novotnyja - dobitnika nagrade za najboljeg ekonomskog analitičara u 2015. - da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenih 360.683 kuna duga.

Zaključkom Trgovačkog suda poziva se i Damir Novotny da u roku od petnaest dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke, koja ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1.797 dana. Naglašava se i kako za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obaveza Novotny kao dužnik može odgovarati za davanje lažnog iskaza, te da vjerovnicima osobno odgovara za naknadu eventualne štete.

Ukoliko se vjerovnici ili Novotny ne odazovu sudskom pozivu u zakonskim rokovima, sud će smatrati da je Novotnyjeva tvrtka nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Rješenje o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Novotnyjevom tvrtkom ICI objavljeno je u veljači, nedugo nakon što je dobio nagradu "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara 2015. u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.

Novotny je tada, primajući nagradu, ocijenio "da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh" te je isticao kako je vladin sektor godinama štitio svoj položaj, a prema njegovim riječima, privatna su se poduzeća restrukturirala.

"Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova", rekao je Novotny.

Damir Novotny se u sudskom registru navodi i kao direktor, zastupnik, član uprave ili nadzornog odbora čak dvanaest trgovačkih društva, među kojima je i Gemini Consulting, agencija za poslovno savjetovanje kojoj je Novotny bio direktor i nad kojom je nakon utvrđivanja duga od  545.390 kuna u ožujku bio zaključen skraćeni stečajni postupak.

Pročitajte više