U 14 godina, u Saboru se po prvi put o jednom amandmanu glasovalo pojedinačno

PO PRVI put u 14 godina u Hrvatskom saboru su danas zastupnici pojedinačno glasovali o jednom amandmanu, koji na koncu nije dobio potreban broj glasova, a pojedinačno glasovanje zatražio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Riječ je o amandmanu Kluba HSS-a koji je za potpore u poljoprivredi, poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu, zatražio 300 milijuna kuna više nego je planirano (umjesto 1,6 milijardi 1,9 milijardi kuna).

Nakon što je Tomčić zatražio pojedinačno glasovanje, predsjedavajući Luka Bebić ustvrdio da se ne sjeća da je u proteklih 14 godina zatraženo pojedinačno glasovanje zastupnika o nekom amandmanu.

Zamijetivši da Poslovnik to detaljnije ne regulira Bebić je udovoljio Tomčićevu zahtjevu.

Povećanje za 300 milijuna kuna za potpore u poljoprivredi, Tomčić je obrazložio potrebom prilagodbe EU, za što je, rekao je, ostalo tri, četiri godine.

Bez obzira na teškoće, ne bi se smjelo dopustiti da se na ovoj stavci sredstva ne povećaju. S obzirom na EU i njihove izvozne subvencije i potpore, potrebno je sve više izdvajati za poljoprivredu, inače će nas uvoz dodatno zapljusnuti, ako ne preplaviti, ustvrdio je Tomčić, poručujući da se to može učiniti samo povećanjem poticaja.

Makar me proglasili euroskeptikom, pribojavam se vašeg odgovora, jer on zanima 500.000 seljaka, poručio je Tomčić ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću i zatražio pojedinačno glasovanje.

Amandman je glasovanjem odbijen - za je bilo 49 zastupnika, a protiv 71.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstvo, inače, je resor na kojeg je (nakon obrazovanja i znanosti) podnijet gotovo rekordan broj amandmana - njih 60-ak, a najviše ih je podnio upravo HSS.

Glavnina amandmana usmjerena je povećanju sredstava za potpore u poljoprivredi, ribarstvu, program navodnjavanja, vodoopskrbu i zaštitu od poplava.

Tomčićevo traženje pojedinačnog glasovanja bila je prva "iskrica" u dosadašnjem izjašnjavanju o amandmanima na proračun.

Izjašnjavanje je, do tada proticalo mirno - ministri su objašnjavali zašto odbijaju amandmane, zastupnici dodatno obrazlagali zašto traže više novca, glasovanjem su amandmani "glatko" odbijani, a bilo je i tek nekoliko slučajeva odustajanja.

Pročitajte više