U Afganistanu osam mrtvih pripadnika američke vojske

U NAPADU na dvije međusobno udaljene baze u istočnom Afganistanu poginulo je osam američkih i sedam afganistanskih vojnika. Talibani su preuzeli odgovornost za napad i naveli da se u njihovom zarobljeništvu nalazi 35 afganistanskih policajaca, među kojima je i njihov nadležni o čijoj će sudbini odlučiti specijalni savjet ekstremista. Zamjenik šefa lokalne policije kazao je da je veza između njih i 19 policajaca izgubljena.

"Plemenska milicija" izvela je u subotu napad iz jedne džamije iz obližnjeg sela koje se nalazi u jednom od najopasnijih područja Afganistana koje graniči s Pakistanom. Amerikanci i Afganistanci su uspjeli odgovoriti na napad i nanijeli su "teške gubitke neprijatelju". NATO u izjavi navodi da su pripadnici "plemenske milicije" organizirali napad na strane i afganistanske vojnike iz džamije.

Amerikanci i Afganistanci rame uz rame u borbi

Američki zapovjednik izjavio je kako suosjeća s obiteljima nastradalih vojnika, dodavši kako su se američki i afganistanski vojnici zajedničkim snagama borili vrlo hrabro. Riječ je o najtežem gubitku s obje strane i to od kolovoza 2008. godine kada je deset francuskih vojnika ubijeno iz zasjede u pokrajini Kabula, prenosi Associated Press.

Guverner Nuristana naveo je je kako je ovaj napad jedan od najtragičnijih otkako su američke trupe došle u Afganistan. Uzrokom velikog broja poginulih vojnika navodi nedovoljan broj pripadnika sigurnosnih snaga te kaže kako "Zbog loše koordinacije međunarodnih snaga i Afganistana dolazi do velikih gubitaka".

Pročitajte više