U Africi ubijeni dječaci, odrezali im genitalije: "Vračevi to rade dok je žrtva živa"

Tshiamo Ramanye Foto: Facebook/Aldeba Ran

JUŽNOAFRIČKE vlasti vjeruju da su dva ubijena i osakaćena dječaka bila žrtve "muti" ubojstava, u kojima lokalni vračevi pri ritualima koriste dijelove tijela žrtava. Napadači su u srijedu oteli tri mališana dok su se igrala u parku, no jedan je, na svu sreću, uspio pobjeći. 

Policija je pronašla tijela Nqobile Zulua (5) i njegovog prijatelja Tshiamoa Ramanyea (6) koja su bila puna ubodnih rana, s prerezanim grkljanom i odrezanim genitalijama, nosom i usnama. Južnoafrički forenzički psiholog Gerard Labuschagne potvrdio je da se tijekom muti ubojstava režu genitalije. 

"Vade organe dok je žrtva još živa" 

Zločin je šokirao Južnu Afriku, gdje su muti ubojstva uobičajena pojava. Muti je riječ jezika Zulu za "narodni lijek", odnosno za takozvani čarobni napitak koji se radi od dijelova ljudskog tijela. Otac petogodišnjeg dječaka koji je uspio pobjeći rekao je da su dječake, dok su se igrali na ljuljačkama u parku, zgrabili jedan deblji i jedan mršavi muškarac te da su imali plavi auto. 

Policija je već ranije, nakon drugih slučajeva muti ubojstava, priopćila na koji način se ona provode. "Većina počinitelja je potvrdila da vade organe dok je žrtva još živa. Dakle, radi se o jezivim zločinima jer se žrtve komadaju žive, a vračevi uzimaju genitalije, prste, ruke, jezik i oči", ispričao je jednom prilikom glasnogovornik policije Selvy Mohlala. 

Labuschagne je također opširno pisao o muti ubojstvima. Proveo je više od 30 istraga povezanih s tom vrstom zločina te potvrdio da je uzimanje genitalija zaštitni znak takvih ubojstava. 

"Najčešće se uzimaju genitalije" 

"Iscjelitelj odlučuje kakvu će vrstu napitka koristiti klijent i koji su sastojci potrebni. Bira dijelove tijela ovisno o tome želi li klijent poboljšati seksualni život, sreću prilikom kockanja ili posao. Klijent nije umiješan u ubojstvo, on se obraća iscjelitelju i traži pomoć", napisao je Labuschagne.  

"Žrtva tradicionalno mora biti živa kada se odstranjuju dijelovi tijela jer to, kako smatraju vračevi, povećava moć mutija. Iscjelitelji vjeruju da dijelovi tijela zadržavaju životnu esenciju osobe. Najčešće se uzimaju genitalije, ali se može raditi o bilo kojem dijelu tijela, poput ruku, očiju, glave ili jezika", dodao je. 

"Većina tradicionalnih iscjelitelja ne odobrava muti ubojstva i povezuje ih sa šarlatanima i zlim iscjeliteljima koje nazivaju vješcima ili vješticama", navodi Labuschagne. Daily Mail piše da je prema podacima o kriminalu u Južnoafričkoj Republici od travnja do rujna 2022. ubijeno 558 djece.

Muti ubojstva nisu kategorizirana u službenim brojkama, ali stručnjaci za kriminal procjenjuju da ih se u Južnoafričkoj Republici dogodi između 50 i 300 godišnje, s tim da su najtraženije žrtve sakaćenja mala djeca.  

Pročitajte više