U Africi se stvara država gdje će se smjestiti preživjeli iz potresa u Haitiju?

SENEGALSKI predsjednik Abdoulaye Wade predložio je stvaranje nove države u Africi gdje bi se smjestili Haićani koji su preživjeli katastrofalan potres. Predsjednik Wade tvrdi kako to ne bi bio prvi takav slučaj, te se pozvao na stvaranje Izraela.

Smatra kako Haićani, zbog ropstva, imaju pravo na državu u Africi. "Oni su tamo zbog ropstva, pet stoljeća ropstva", kazao je Wade Reutersu te je dodao kako im se mora ponuditi prilika za povratak u Afriku. "Oni na život u Africi imaju pravo koliko i ja", tvrdi u svome prijedlogu predsjednik Senegala.

Afrikanci usvajaju haićansku siročad

Tu je ideju iznio i predstavnicima 53 afričke države koje ga sada razmatraju. Wade se već dugo vremena predstavlja kao borac za siromašne. Kritičari ga nazivaju populistom. "Ne možete mi reći da je to nemoguće. Moguće je ako će tako htjeti Haićani", rekao je Wade na marginama konferencije u glavnom senegalskom gradu Dakaru.

Senegal će Afričkoj uniji najvjerojatnije predložiti rezoluciju o stvaranju haićanske države na afričkom teritoriju njihovih predaka". Wade je rekao i kako afričke države trebaju dati državljanstvo svakom stanovniku Haitija koji ih to zatraži. Želi progurati i program usvajanja djece koja su bez roditelja ostala u potresu.

Pročitajte više