U Africi ubijen vodeći istražitelj krivolova na slonove

Foto: Save The Elephants/Facebook

JEDAN od vodećih svjetskih istražitelja ilegalne trgovine slonovačom i rogovima nosoroga, Esmond Bradley Martin, ubijen je u Keniji. 
 
Martinovo beživotno tijelo pronađeno je u njegovom stanu u Nairobiju u nedjelju, s ubodnom ranom na vratu. Bivši specijalni izaslanik UN-a za zaštitu nosoroga bio je poznat po svom tajnom radu na utvrđivanju cijena ovih unosnih dobara na crnom tržištu, javlja dopisnik BBC-ja iz Kenije, Alastair Leithead.
 
Martin, američki građanin, nedavno se vratio s istraživačkog putovanja u Mjanmar, a u vrijeme smrti dovršavao je svoje izvješće o tom istraživanju. Pronašla ga je supruga, a policija zasad vjeruje da se radilo o neuspješnom pokušaju pljačke uslijed koje je Martin ubijen.
 
Utvrđivao cijene slonovače i nosorogovih rogova pretvarajući se da je kupac
 
Ovaj strastveni istražitelj crnog tržišta koje je dovelo slonove i nosoroge na rub izumiranja desetljećima je riskirao život tajno fotografirajući i dokumentirajući ilegalnu trgovinu slonovačom i nosorogovim rogovima. Pritom je putovao u Kinu, Vijetnam i Laos gdje se pretvarao da je kupac ili trgovac kako bi utvrdio cijene. 
 
 
U Keniju je prvi put došao sedamdesetih, kad je zabilježen skok broja slonova ubijenih zbog njihovih kljova. Njegovo istraživanje i podizanje svijesti o ovom problemu doprinijelo je odluci Kine da zabrani uvoz slonovače devedesetih godina, kao i internu trgovinu prošle godine. Nakon Kine, i Hong Kong, trenutno najveće tržište slonovače na svijetu, odlučilo je postupno zabraniti njegovu prodaju. 
 
Istraživao krijumčarenje u SAD-u, Kongu, Nigeriji, Keniji, Kini, Hong Kongu, Vijetnamu...
 
Brojni aktivisti za zaštitu ugroženih divljih životinja odali su počast Martinu na društvenim mrežama. “Esmond je bio na čelu razotkrivanja razmjera tržišta slonovačom u SAD-u, Kongu, Nigeriji, Angoli, Kini, Hong Kongu, Vijetnamu, Laosu i, u zadnje vrijeme, Mjanmaru. Uvijek je surađivao s (organizacijom) Save The Elephants i radio s mnogima od nas, velikodušno dijeleći svoja otkrića i poglede”, napisala je dr. Paula Kahumbu  na Twitteru. 
 
U svom posljednjem objavljenom izvješću iz Laosa, Martin i kolegica Lucy Vigne utvrdili su da ta zemlja ima najbrže rastuće tržište slonovače. Njih su dvoje doslovno riskirali život odsjedajući u kineskom kasinu koji obilaze gangsteri i krijumčari kako bi utvrdili cijene slonovače i nosorogovih rogova.
 

Pročitajte više