U akciji Tara "palo" 46 osumnjičenika od čega je 29 zadržano u pritvoru

DRŽAVNO odvjetništvo (DORH) priopćilo je danas na svojim službenim internet stranicama da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Županijskom sudu u Zagrebu podnio četiri istražna zahtjeva protiv 46 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi odnosno nezakonito prebacivanja osoba preko državne granice.

USKOK osumnjičenike tereti da su se od studenog prošle godine do travnja ove godine povezali u Zagrebu, Varaždinu i Murskom Središću kako bi zajednički ilegalno preko granice prebacivali strane državljane iz Hrvatske u Sloveniju, a sa ciljem stjecanja nepripadne materijalne dobiti.

Neki osumnjičenici su bili angažirani kao vodiči i vozači koji su strance prebacivali izvan graničnih prijelaza, a za to su dobivali visoke novčane iznose. Navodno su na taj način zaradili oko 150.000 eura.

USKOK ih tereti da su tijekom proteklih pet do šest mjeseci u više navrata ilegalno prebacili najmanje 148 stranih državljana, a novac koji su od njih dobivali međusobno su dijelili prema dogovoru odnosno prema sudjelovanju u pojedinom prebacivanju.

Predloženo je određivanje pritvora protiv 31 osumnjičenika od čega je njih 29 zadržano u pritvoru, a ostali su pušteni da se brane od slobode.

Istražni sud je ispitao sve osumnjičenike od kojih su neki iznijeli dio obrane, dok su drugi izabrali šutnju.

R.I.
Foto: Davor Pongračić, Damjan Tadić, Ranko Šuvar / Cropix

Pročitajte više