U Aljmašu završen dvodnevni simpozij o svetištu

U Aljmašu je danas završen dvodnevni simpozij u povodu 300. obljetnice aljmaškoga svetišta Gospe od Utočišta koji su organizirali Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, Hrvatski mariološki institut i Teologija iz Đakova.

To je prvi znanstveni simpozij održan u jednome marijanskom svetištu đakovačke i srijemske biskupije i posebice je važan za istočnu Hrvatsku, gdje su mnoga svetišta teško stradala u Domovinskom ratu, rekao je aljmaški župnik, začasni kanonik Ante Markić, upravitelj svetišta Gospe od Utočišta. Osobito je istaknuo "prognanički put Gospe aljmaške", čiji je kip spašen iz crkve srušene u Domovinskom ratu, a tijekom progonstva Aljmašana bio je u Osijeku.

Za dugih sedam godina progonstva s tim smo čudesnim kipom obišli gotovo sve župe u tada slobodnim dijelovima Slavonije, rekao je župnik Ante Markić. Posebice je istaknuo da je kip aljmaške Gospe od Utočišta tijekom euharistijskog slavlja prije dvije godine u Osijeku zlatnom krunom okrunio papa Ivan Pavao Drugi.

U povodu simpozija u novoj aljmaškoj crkvi Gospe od Utočišta služena je misa koju je predvodio đakovački i srijemski biskup Marin Srakić u koncelebraciji s 40 svećenika.

(Hina) xzdra yso

Pročitajte više