U Americi se ukrcao s pištoljem u avion, nitko nije primijetio

Foto: Epa

PUTNIK u posjedu vatrenog oružja ukrcao se 3. siječnja na let u američkoj međunarodnoj zračnoj luci Hartsfield-Jackson u Atlanti i sletio na međunarodnu zračnu luku Narita u Japanu, navodi se u priopćenju američke Uprave za sigurnost prometa (TSA), a prenosi CNN.

"TSA je utvrdio da se nisu slijedile standardne procedure provjere i da je 3. siječnja putnik s oružjem prošao kroz standardni kontrolni punkt TSA na međunarodnoj zračnoj luci Hartsfield-Jackson u Atlanti", navodi se u priopćenju.

Blokada u Americi

Putnik se s pištoljem ukrcao na avion dva tjedna nakon početka blokade rada američke administracije tijekom koje je TSA tražio od zaposlenika da rade na kontrolnim punktovima, a da nisu plaćeni za svoj rad.

Međutim, TSA je odbacio sugestije da se proboj sigurnosti dogodio zbog blokade američke vlade te dodao da je tog dana na aerodromu radio uobičajen broj osoblja. Također je dodao da će “osobe odgovorne za proboj sigurnosti snositi posljedice''.

Zaposlenici TSA-a i bez blokade imaju određenih problema prilikom otkrivanja oružja. 2015. godine, TSA je maknuo s pozicije tadašnjeg voditelja uprave nakon što je u izvješću utvrđeno da čuvari zračne luke nisu otkrili eksplozive i oružje u gotovo svakom testu koje je tajni tim proveo u desecima zračnih luka.

Mnogi rade bez plaće

Oko 51.000 zaposlenika TSA-a su među 800.000 državnih službenika koji rade bez plaće ili su na prisilnom dopustu tijekom blokade rada američke savezne vlade. Sindikati službi kontrola leta i sigurnosti upozorili su u svojim izjavama na različite posljedice blokade rada američke administracije, ali TSA i zrakoplovni stručnjaci tvrde kako je putovanje avionima i dalje sigurno.

Kako bi se za neke od zaposlenika ublažile financijske posljedice blokade vlade, TSA je u nedjelju objavio da će osigurati dnevnu isplatu primanja onima koji su bili na svojim radnim mjestima tijekom blokade te dodijeliti 500 dolara za rad za vrijeme blagdanskih praznika.

Podsjetimo se, Demokrati tvrde da je Trump izazvao blokadu rada državne uprave odbijajući prihvatiti plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Pročitajte više