U američkoj klinici za plodnost propalo 4000 jaja i embrija

Screenshot: YouTube

PODIGNUTO je osam novih optužnica protiv Klinike za plodnost u Clevelandu u kojoj se pokvario spremnik te je propalo 4000 jaja i embrija.

Tužbe su podnesene u četvrtak na Saveznom sudu za klijente koji žive izvan Ohija.

Tužitelji su se, u najnovijim pritužbama, dotakli i CAS DataLoggersa, tvrtke koja distribuira opremu koja bilježi podatke i koja nadzire alarmne sustave povezane sa spremištima na sveučilišnim bolnicama, prenosi BBC.

"Sveučilišne bolnice priznale su svoju odgovornost za propuste u svojim spremištima. Taj propust se nije smio dogoditi. Gubitak koji su pretrpjeli naši klijenti je pretežak. Ta jaja i embriji predstavljali su nadu za stotine američkih obitelji", rekao je odvjetnik oštećenih Adam Wolf.

Daljinski alarmni sustav koji pruža CAS DataLoggers dizajniran je da upozori zaposlenike na promjenu temperature kada nema osoblja, ali bio je i jest isključen.

Oglasile se i Sveučilišne bolnice

Sveučilišne bolnice objavile su priopćenje u kojem se osvrću na najnovije tužbe.

"Od tog događaja, Centar za plodnost, Sveučilišne bolnice i njezini čelnici su se ispričali. Na prvom mjestu su nam pacijenti koji žele povećati obitelj. Obiteljima koje su izgubile jaja i embrije nudimo besplatni tretman."

Tijekom protekle godine bolnica je pregovarala s pacijentima te nudila alternativna rješenja da se izbjegne trošak i tjeskoba uzrokovana parnicama.

Prošle godine je donesena naredba koja ograničava raspravu protiv Sveučilišnih bolnica.

Jedan od oštećenih parova je izjavio: "To je gubitak koji se osjeća u cijeloj našoj obitelji. Naš trogodišnji sin nikada neće imati brata ili sestru. Naši roditelji nikada više neće imati priliku biti bake i djedovi. Naša braća i sestre nikada neće imati priliku biti tete i stričevi."

Odvjetnik Bobby DiCello navodi kako se nada da će doći do poštenog suđenja. "Bolnice bi trebale roditelje smatrati ljudima, a ne brojevima", rekao je DiCello.

Pročitajte više