U Ateni 10.000 pristaša Palestine. I grčka ljevica i mediji drže palestinsku stranu

Foto: Profimedia

Deset tisuća palestinskih pristaša okupilo se večeras u Ateni, a stotine u Lisabonu.

Desetak tisuća pristaša Palestina u Ateni, otišli do izraelske ambasade

Desetak tisuća okupljenih u Ateni potom je krenulo prema izraelskoj ambasadi gdje se nešto prije toga okupilo stotinjak izraelskih pristaša.

Savez za prijateljstvo Izraela i Grčke pozvao je sudionike da pokažu solidarnost, tražeći pravdu za tisuće nedužnih koji su ubijeni, ali i za "neodgodivo oslobađanje taoca koji su u rukama Hamasa".

Grčka vlada dala je odmah potporu Izraelu nakon krvavog napada Hamasa u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi u Izraelu, uglavnom civila, što je najsmrtonosniji napad u toj zemlji od njezina osnivanja 1948.

U znak odmazde, Izrael bez prestanka bombardira Pojas Gaze gdje je dosad poginulo 3478 osoba, uglavnom palestinskih civila, prema tamošnjim vlastima.

Lijeve stranke i dio medija u Grčkoj usvojili propalestinski pristup

Lijeve stranke i dio medija u Grčkoj usvojili su propalestinski pristup kritizirajući dugu okupaciju Palestine i zamjerajući EU i SAD-u njihovu bezuvjetnu podršku Izraelu.

U srijedu je premijer Kiriakos Micotakis rekao da je Izrael pretrpio "divljački teroristički napad, kakav nikada prije nisu vidjeli na Bliskom istoku".

Ali Grčka pravi jasnu razliku između Hamasa i palestinskog naroda, dodao je.

"Od Izraela se traži da poštuje međunarodno pravo i odgovori u skladu s pravilima oružanog sukoba", rekao je Micotakis za televiziju ANT1.

Premijer je izrazio i "užas" nakon napada na bolnicu u Gazi gdje su stotine mrtvih.

Brojne arapske zemlje osudile su Izrael za taj napad, za koji on kaže da je rezultat rakete Islamskog džihada koja se pokvarila.

Stotine u Lisabonu

Stotine osoba okupilo se i u Lisabonu, skandirajući "Da miru, ne ratu" u središtu glavnog portugalskog grada.

"Ova agresija je nepodnošljiva", rekla je Ana Sousa, 47-godišnja državna službenica koja je držala plakat koji poziva na mir. "Nisam protiv Izraela. Samo se zalažem za okončanje rata", objasnila je za AFP.

“Ne mogu ne biti dirnut kad vidim što se događa”, kaže Raul Rodrigues, 24-godišnji student, koji je sudjelovao na ovom skupu koji je održan na poziv nekoliko udruga poput Pokreta za prava palestinskog naroda (MPPM).

"Treba priznati prava Palestinaca", dodao je.

Pročitajte više