U atentatu ubijen bivši agent KGB-a i ruski bogataš Shabtai von Kalmanovich

RUSKO-IZRAELSKI poslovni čovjek Shabtai von Kalmanovich ubijen je danas u atentatu u centru Moskve.

60-godišnji poslovni čovjek, kojega se optuživalo da je špijunirao za zloglasni KGB, ubijen je iz puške kada je sjedao u svoj Mercedes S500. Ubojstvo se dogodilo vrlo blizu mjesta gdje je u rujnu 2009. godine ubijen zastupnik Donjeg doma ruskog parlamenta Ruslan Jamadajev, pišu ruski mediji.

Osuđen na devet godina zatvora zbog špijunaže

Istražitelji nisu isključili mogućnost da se ubojstvo dogodilo zbog Kalmanovichevih poslovnih aktivnosti. Gospodarstvenik je rođen 1949. godine u Litvi, a 1972. godine je sa obitelji otišao u Izrael gdje je diplomirao na sveučilištu u Jeruzalemu. 1988. godine je zbog špijuniranja za SSSR osuđen na devet godina zatvora, no pušten je već 1993. godine.

Tada je napustio Izrael i vratio se u Moskvu, nakon kratkog boravka u Sierra Leoneu. Ubrzo se dobro snašao u kaotičnom svijetu postsovjetske Rusije gdje je zasnovao posao sa popularnim pjevačem i članom ruskog parlamenta Josifom Kobzonom. Njemu je 1995. godine zabranjen ulazak u SAD zbog navodne povezanosti sa mafijom.

Vlasnik ženskog košarkaškog kluba Spartak Moskva

Polovinom 90-ih je Kalmanovich izgradio ogroman trgovački centar u centru Moskve, a kamen temeljac za gradnju tog objekta položio je 1995. godine gradonačelnik glavnog grada Rusije Juri Luzhkov. Sudjelovao je i u organizaciji moskovskih koncerata Michaela Jacksona, Liza Minnelli i Josea Carrerasa. Neki mediji su objavili i kako je sa Minnelli bio u ljubavnoj vezi.

Posljednjih godina Kalmanovich je mnogo novaca uložio u ženski košarkaški klub Spartak Moskvu. Posljednje tri godine je taj klub, u koji su zbog dobrih plaća došle i mnoge američke košarkašice, bio prvak Europe. Prije dva tjedna su moskovske košarkašice osvojile europski Super kup.

Pročitajte više