U Austriji bi mogla pasti vlada zbog skandala s Kurzom

Foto: EPA

UNATOČ činjenici da se austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak suočava s izglasavanjem nepovjerenja, njegovi koalicijski partneri, Zeleni, i dalje nastoje osigurati podršku za proračun.

Unatoč krizi radi koje bi mogla pasti vlada, "ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna", rekao je vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler u subotu. 

Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, financiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabave cjepiva protiv koronavirusa ovise o proračunu, rekao je Kogler. "Imamo odgovornost pa idemo to riješiti", dodao je. 

U utorak glasanje o nepovjerenju Kurzu

U utorak će se na posebnoj sjednici parlamenta glasati o nepovjerenju kancelaru Kurzu. Kurzov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurz odbacuje optužbe i odbija odstupiti. 

No, Kurz bi u utorak mogao biti izbačen iz ureda. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da 35-godišnji kancelar ne bi trebao ostati na dužnosti i traže njegovu ostavku. 

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Vjeruje se da razmatraju pregovore o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe). 

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrati trebaju poništiti svoju javnu obvezu po kojoj ne rade s FPOe-om na saveznoj razini. 

Već se slažu potencijalne nove koalicije ako Kurz bude morao odstupiti

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner signalizirala tu opciju kad je za državnu televiziju ORF rekla da "izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere". 

Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke - socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao "malo vjerojatan, ali moguć". 

Čelnik FPOe Herbert Kickl, glasni protivnik cijepljenja protiv koronavirusa, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurz bude smijenjen. 

Ostale austrijske političke stranke također vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Za što je Kurz optužen?

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i njegovoj stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

 

Pročitajte više