U automobilu talijanskih državljana zaplijenjeno 105 ubijenih ptica

INSPEKCIJA zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša od talijanskog je državljanina zaplijenila 105 ubijenih ptica, od kojih su 74 zaštićene zakonom o zaštiti prirode, a koje je pokušao krijumčariti iz Hrvatske u Italiju.

Carinske službe prekršitelja su kaznile novčanom kaznom od 100.000 kuna.

Dok ne uplati kaznu kao jamčevina mu je oduzet automobil i ispraćen u krapinsku policijsku postaju radi dovršenja kriminalističkog postupka, navodi Ministarstvo u priopćenju, ne spominjući na kojem se graničnom prijelazu događaj zbio i kada.

Inspekcija zaštite prirode podnijet će protiv počinitelja zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Također će odgovarati i pred Općinskim sudom radi kaznenog djela protuzakonitog lova zaštićenih vrsta ptica.

Do okončanja postupka ubijene će ptice biti uskladištene u hladnjači zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

Pregledom je utvrđeno da su ubijene vrste - gugutka, grlica, čukara, kos, trčka, divlja patka i patka pupčanica, fazan, golub grivnjaš, vivak, drozd bravenjak, drozd cikelj i imelaš, mali drozd, prepelica i virdžinijska prepelica.

Ovo je već u kratkom vremenskom razdoblju druga javnosti poznata zapljena ubijenih zaštićenih ptica, a u oba slučaja krijumčarili su ih talijanski državljani.

Početkom studenoga prošle godine hrvatski su carinici na graničnom prijelazu Bregana zaplijenili oko 800 ptica ševa, također zaštićene vrste.

Pročitajte više