U Banskim dvorima obnovljena dvorana, vlada o tome napravila video

Screenshot: Vlada

U BANSKIM DVORIMA svečano je predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić. U dvorani Ban Jelačić gotovo 25 godina održavale su se vladine sjednice, a tamo je, kako piše na stranicama vlade, donesen niz ključnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti. Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika na sjevernom zidu i dijelu istočnoga zida dvorane.

Vlada je tim povodom napravila videouradak u kojem govore premijer Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a glavnu ulogu ima Marko Milić.

U povodu svečanog predstavljanja dvorane Ban Jelačić objavljena je i monografija o Banskim dvorima. Premijer Plenković naglasio je da je ovo prva monografija o Banskim dvorima te je ujedno zahvalio autorima monografije.

"Cijenim vaš prilog, budući da je ovo knjiga prva koja na jedan lijep način daje prikaz povijesti ove zgrade u smislu arhitektonske baštine, svega onoga što je vezano za njenu povijesno-umjetničku vrijednost. Isto tako imamo i prikaz političke povijesti Banskih dvora i sve to u kontekstu recentne hrvatske povijesti", kazao je.

Ne može proći bez Tuđmana

Istaknuo je zadovoljstvo što je danas svečanom predstavljanju prisustvovala državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja je u vrijeme raketiranja Banskih dvora 1991. obnašala dužnost Pročelnice ureda predsjednika dr. Franje Tuđmana.

"Ovdje u ovom uredu 1991., uoči raketiranja Banskih dvora, bila je soba predsjednika dr. Tuđmana. Znate da je nakon tog raketiranja proces obnove trajao više godina, a vlada je u to doba zasjedala u zgradi Hrvatskog sabora. Vlada se preselila u ovu zgradu 1994., a sjednice vlade bile su iza ovih vrata lijevo, u sobi 121, a u ovoj dvorani sjednice vlade se održavaju od 17. svibnja 1995. godine", podsjetio je, naglasivši pritom da je mnogo važnih odluka za Hrvatsku doneseno upravo u dvorani Ban Jelačić.

Pročitajte više