U Berlinu otvorena prva poslijeratna izložba o Adolfu Hitleru



U BERLINU je danas i službeno otvorena izložba o nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru, koja je i prije samog otvaranja potaknula brojne kontroverze i podijeljene stavove javnosti.

Njemački mediji podsjećaju da je od Hitlerove smrti 1945. godine naovamo prikazan veći broj izložbi koje su se bavile nacističkim zločinima i njihovim posljedicama na čovječanstvo, no Hitler je kao izložbena tema sve ove godine ostao svojevrsni tabu, koji su kustosi, posebno oni njemačkih muzeja, izbjegavali, u strahu da će biti optuženi za veličanje lika i djela vođe Trećeg reicha.


Izložba s podnazivom "Hitler i Nijemci: Nacija i zločin" otvorena je u berlinskom Povijesnom muzeju i ostaje otvorena do 6. veljače, no na njoj nema osobnih stvari nacističkog vođe, već je isključivo fokusirana na Hitlerovu ulogu u nacizmu. Njezin je cilj, kako su objasnili organizatori izložbe, istražiti fascinaciju Adolfom Hitlerom i njegovu vezu s njemačkim narodom. Izložba je zamišljena kao pokušaj da se izbjegne personalizacija Hitlera te da kao sociološka studija daje kritički osvrt na vezu Nijemaca i Hitlera.

Postojala je i određena doza straha da će i ova izložba potaknuti pripadnike neonacističkih organizacija da odaju počast Hitleru. Vođa židovske zajednice u Njemačkoj, predsjednik Središnjeg židovskog vijeća Stephan Kramer, pohvalio je izložbu, rekavši kako je vrlo ozbiljno pristupila vrlo teškoj temi te da je došla u pravo vrijeme.

Pročitajte više