U BiH invalidi upali na sjednicu parlamenta i protjerali članove vlade

NAKON što je parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio odluku o ukidanju prava neratnim invalidima u BiH, u kino dvoranu sarajevskog kina u kojem se sjednica održavala upala je skupina ljutitih invalida oštro negodujući zbog odluke.

Parlamentarci su u nazočnosti predstavnika vlade FBiH su donijeli odluku o ukidanju prava za neratne invalide s invalidnošću manjom od 90 posto, dok su istodobno invalidska prava ostala netaknuta za ratne invalide s invalidnošću većom od 20 posto.

Prije upada invalida, premijer Nedžad Branković i njegovi suradnici su iz kino dvorane izašli na jedan od stražnjih izlaza izbjegavši tako susret s invalidima. Prosvjednici su tijekom dana ispred zgrade u kojoj se sjednica održavala čekali na rezultate zasjedanja, a kada su čuli za odluku odlučili su na silu ući u dvoranu.

Unutra su sjedili zajedno s parlamentarcima držeći im govore o nepravednoj odluci koju su netom prije donijeli. Invalidi inzistiraju na izmjeni odluke tražeći da im se vrate oduzeta prava.

Pojedini parlamentarci su se solidarizirali s invalidima, međutim zasad nije jasno hoće li ili neće doći do ukidanja sporne odluke. Ispred kino dvorane je bilo i policajaca koji su održavali red među prosvjednicima, međutim postoji bojazan da ukoliko policija bude intervenirala protiv invalida da bi moglo doći do većih nereda.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više