U BiH stiglo 20-ak srpskih tajnih agenata, poslali ih da nadziru izbore?

Foto: EPA

SRBIJA je, prema pisanju Žurnala, poslala više svojih tajnih agenata da nadziru izbore u Bosni i Hercegovini. 

U BiH ušlo više tajnih agenata s ciljem da nadziru izbore

Taj sarajevski portal objavio je da je u posljednje vrijeme u BiH ušlo najmanje deset srpskih obavještajaca koji su poslani kako bi nadzirali izbore koji će se održati ove nedjelje. 

Još najmanje sedam ušlo ih je, tvrdi portal, u posljednjih nekoliko dana, a rasporedili su se u većim gradovima na teritoriju Republike Srpske s izravnom zadaćom da nadziru tijek predstojećih izbora. 

No to nije sve. 

Poslali i obavještajca koji je organizirao napad na sadašnjeg makedonskog premijera Zorana Zaeva

Srbija je na diplomatsku dužnost u veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini potkraj rujna poslala bivšeg obavještajca koji je osumnjičen da je organizirao napad na sadašnjeg makedonskog premijera Zorana Zaeva u vrijeme dok je bio čelnik oporbe, objavio je Žurnal pozivajući se na izvore bliske sigurnosnim agencijama u BiH.

Prema tim izvorima, Goran Živaljević, bivši zamjenik ravnatelja obavještajne službe Srbije (BIA), postavljen je na dužnost savjetnika u srpskom veleposlanstvu u Sarajevu, a on je navodno tek jedan od najmanje deset operativaca BIA-e poslanih u BiH uoči izbora zakazanih za 7. listopada.

Za novog veleposlanika Srbije u BiH nedavno imenovan bivši ravnatelj njezine tajne službe koji je bio na toj funkciji tijekom sukoba u Makedoniji

Za novog veleposlanika Srbije u BiH ranije je imenovan Aleksandar Đorđević, bivši ravnatelj BIA-e koji je tu dužnost obnašao u vrijeme sukoba u Makedoniji između pristaša tada vladajućeg VMRO-a i socijalista Zorana Zaeva.

U travnju 2017. pristaše VMRO-a u zgradi makedonskog parlamenta u Skoplju fizički su napali i ozlijedili Zaeva, a u vrijeme tog napada u zgradi je bio i Živaljević.

On je i potvrdio kako je bio u Sobranju u vrijeme sukoba, no pravdao se objašnjenjem kako je to učinio po službenoj dužnosti odnosno kako bi provjerio ima li među onima koji su izazvali izgrede državljana Srbije.

Postavili i čovjeka koji je bio zapovjednik srpske žandarmerije

Makedonska protuobavještajna služba UMK Živaljevića je pratila i snimila telefonske razgovore koje je obavljao te ga je okvalificirala kao osobu koja je aktivno radila na promoviranju proruske politike i nastojanjima da se spriječi ulazak Makedonije u NATO. 

Nakon što je izbio skandal Živaljević je iz veleposlanstva Srbije u Skoplju vraćen u Beograd, a sada je dobio angažman u Sarajevu.

Osim Živaljevićem i njegovim bivšim ravnateljem Đorđevićem, srpska diplomatska misija u BiH pojačana je i Goranom Dragovićem koji je na dužnosti policijskog časnika za vezu.

Dragović je do srpnja ove godine bio zapovjednik žandarmerije, elitnih policijskih snaga Srbije.

Pročitajte više