U BiH uhićen bivši pripadnik HVO zbog ratnog zločina nad zarobljenicima u selu Bukvik

Foto: Hina

BIVŠI pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mensur Đakić uhićen je u četvrtak u Brčkom pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene na tom području 1992. godine, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Đakić (66) je tijekom rata u BiH obnašao dužnost zapovjednika 1. bataljuna 108. brigade HVO. Tužiteljstvo BiH ga tereti da u rujnu 1992. godine tijekom napada njegove postrojbe na selo Bukvik osobno ubio jednog zarobljenog pripadnika vojske bosanskih Srba, kao i da nije spriječio jednog podređenog pripadnika svoje postrojbe da ubije još trojicu srpskih zarobljenika te da ga nakon toga nije niti kaznio.

Đakića tužiteljstvo BiH po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon uhićenja policija iz Brčkog predala je Đakića Tužiteljstvu BiH gdje će biti ispitan, a nakon toga će se odlučiti o eventualnom zahtjevu za određivanje pritvora.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako je Đakić tek jedan od osumnjičenih u istrazi koja treba otkriti odgovorne za ratne zločine u Bukviku.

U suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) te entitetskim policijama vodi se istraga čiji je cilj utvrđivanje kaznene odgovornosti za ubojstvo oko pedeset civila srpske nacionalnosti u tom posavskom mjestu.

Pročitajte više